KAYDUL

HUKUK


Mahkeme Kararları » Medeni Hukuk »
Perşembe, 25 Nis 2024

Kamulaştırma Davalarında Arsa Vasfındaki Taşınmazın Değerinin Belirlenmesi

YARGITAY 5. HUKUK DAİRESİ E. 2015/20575-K. 2016/8134 ve T. 19.4.2016:

  1. Dava, kamulaştırma bedelinin tespiti ile kamulaştırılan taşınmazın davacı idare adına tescili istemine ilişkindir.
  2. Dosyada mevcut bilirkişi kurulu raporlarından birinde taşınmaza tarım arazisi olarak değer biçildiği halde, hükme esasa alınan bilirkişi kurulu raporunda taşınmaza arsa olarak değer biçilmiştir. 
  3. Öncelikle taşınmazın vasfı ile ilgili olarak raporlar arasındaki çelişki giderilip, arsa mı yoksa arazi mi vasfında olduğu kesin olarak belirlenmelidir.
  4. Taşınmazın arazi vasfında olduğunun tespiti halinde gelir metoduna göre belirlenen değerine hükmedilmesi gerekir.
  5. Arsa vasfında olduğunun tespiti halinde ise, taraflara davaya konu taşınmaza yakın bölgelerden ve yakın zaman içinde satışı yapılan benzer yüz ölçümlü, özel amaçlı olmayan satışları bildirmeleri için imkan tanınması, lüzumu halinde resen emsal celbi yoluna gidilmesi, davaya konu taşınmazın, değerlendirme tarihi itibariyle, emsal alınacak taşınmazın ise satış tarihi itibariyle imar ya da kadastro parselleri olup olmadığı ilgili Belediye Başkanlığı ve Tapu Müdürlüğünden sorulması, ayrıca davaya konu taşınmazın; imar planındaki konumu, emsallere olan uzaklığını da gösterir krokisi ve davaya konu taşınmaz ile emsal taşınmazların resen belirlenen vergi değerleri ve emsal taşınmazların satış akit tablosu getirtilerek, davaya konu taşınmazın değerlendirmeye esas alınacak emsallere göre ayrı ayrı üstün ve eksik yönleri ve oranları açıklanmak suretiyle yapılacak karşılaştırma sonucu değerinin belirlenmesi bakımından, yeniden oluşturulacak bilirkişi kurulu marifetiyle mahallinde keşif yapılarak rapor sonucuna göre hüküm kurulması gerekir.


e-mail:
info @ kaydulhukuk.com

Telif Hakkı © 2012 Kaydul Hukuk Bürosu. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede paylaşılan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup,
Türkiye Barolar Birliğinin ilgili düzenlemeleri uyarınca reklam, teklif, hukuki öneri veya danışmanlık teşkil etmez.