KAYDUL

HUKUK


Mahkeme Kararları » Medeni Hukuk »
Salı, 23 Nis 2024

Taşınmaza Yol Olarak El Atılması Davaları

T.C.

YARGITAY

18. HUKUK DAİRESİ

E. 2014/12240

K. 2015/401

T. 15.1.2015

• KAMULAŞTIRMASIZ EL ATMA SEBEBİYLE TAŞINMAZ VE ECRİMİSİL BEDELLERİNİN TAHSİLİ TALEBİ ( Taşınmaza Yol Olarak El Atıldığının Belirlendiği - Eksik İnceleme ile Davanın Fazla Düzenleme Ortaklık Payı Kesintisi Sebebiyle Kullanım Hakkının Kısıtlanmasına Dayalı Tazminat İstemi Olarak Nitelendirilerek Usulden Reddinin Doğru Olmadığı )

• TAŞINMAZA YOL OLARAK EL ATILMASI ( Kamulaştırmasız El Atma Sebebiyle Taşınmaz ve Ecrimisil Bedellerinin Tahsili Talebi - Eksik İnceleme ile Davanın Fazla Düzenleme Ortaklık Payı Kesintisi Sebebiyle Kullanım Hakkının Kısıtlanmasına Dayalı Tazminat İstemi Olarak Nitelendirilerek Usulden Reddinin Doğru Olmadığı )

• EKSİK İNCELEME ( Kamulaştırmasız El Atma Sebebiyle Taşınmaz ve Ecrimisil Bedellerinin Tahsili Talebi - Davanın Fazla Düzenleme Ortaklık Payı Kesintisi Sebebiyle Kullanım Hakkının Kısıtlanmasına Dayalı Tazminat İstemi Olarak Nitelendirilerek Usulden Reddinin Doğru Olmadığı )

• DAVANIN YANLIŞ NİTELENDİRİLMESİ ( Kamulaştırmasız El Atma Sebebiyle Taşınmaz ve Ecrimisil Bedellerinin Tahsili Talebi - Taşınmaza Yol Olarak El Atıldığının Belirlendiği/Eksik İnceleme ile Davanın Fazla Düzenleme Ortaklık Payı Kesintisi Sebebiyle Kullanım Hakkının Kısıtlanmasına Dayalı Tazminat İstemi Olarak Nitelendirilerek Usulden Reddinin Doğru Olmadığı )

• DAVACININ DAVAYI TAKİPSİZ BIRAKMASI ( Davacı Hakkında Davanın Açılmamış Sayılmasına Karar Verilmesi Gerektiği )


ÖZET : Dava, kamulaştırmasız el atma sebebiyle taşınmaz ve ecrimisil bedellerinin tahsili taleplerine ilişkindir. Davacı kamulaştırmaya ayrılan bölümden taşınmazın ve ecrimisil bedelinin tahsilini istemiştir.

Keşif sonucu düzenlenen fen bilirkişi raporundan davaya konu taşınmaza yol olarak el atıldığı anlaşılmıştır. El atılan kısmın bedelinin tahsili ile şartları oluşmuşsa ecrimisile hükmedilmesi gerekir. Eksik inceleme ile davanın fazla düzenleme ortaklık payı kesintisi sebebiyle kullanım hakkının kısıtlanmasına dayalı tazminat istemi olarak nitelendirilerek usulden reddine karar verilmesi yerinde değildir.

Davasını takipsiz bırakan davacı hakkında davanın açılmamış sayılmasına karar verilmesi gerekir.

DAVA : Dava dilekçesinde, kamulaştırmasız el atma nedenine dayalı olarak taşınmaz bedelinin tahsili istenilmiştir. Mahkemece davanın yargı yolu yokluğu sebebiyle reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekilince temyiz edilmiştir.

Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

KARAR : Davacı vekili dava dilekçesinde, kamulaştırmasız el atma sebebiyle taşınmaz ve ecrimisil bedellerinin tahsilini istemiş; mahkemece, idari yargı yerinde görülmesi gerektiğinden davanın usulden reddine karar verilmiştir.

1- ) Dosya içindeki bilgi ve belgelerin incelenmesinden; ... Belediyesi tarafından düzenlenen davaya konu taşınmazın bulunduğu imar adası dağıtım cetvelinde, davaya konu 214 ada 49 parselin 789 m2 iken 294 m2'sinin ayrı bir parsel olarak davacı adına, 98 m2'sinin düzenleme ortaklık payına ve 397 m2'sinin ise kamulaştırmaya ayrıldığı anlaşılmakta olup, davacı kamulaştırmaya ayrılan bu bölümden taşınmazın ve ecrimisil bedelinin tahsilini istemiştir.

Buna göre, mahkemece yapılan keşif sonucu düzenlenen 16.4.2012 tarihli fen bilirkişi raporundan davaya konu taşınmaza yol olarak el atıldığı anlaşıldığına göre el atılan kısmın bedelinin tahsili ile şartları oluşmuşsa ecrimisile hükmedilmesi gerekirken, yetersiz araştırma ve eksik inceleme ile davanın fazla düzenleme ortaklık payı kesintisi sebebiyle kullanım hakkının kısıtlanmasına dayalı tazminat istemi olarak nitelendirilerek usulden reddine karar verilmesi,

2- ) Davasını takipsiz bırakan davacı M. P. hakkında davanın açılmamış sayılmasına karar verilmesi gerektiğinin düşünülmemesi, doğru görülmemiştir.

SONUÇ : Bu itibarla yukarda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu sebeplerle yerinde olduğundan kabulüyle hükmün HUMK'un 428 . maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istenmesi halinde temyiz edene iadesine, 15.01.2015 tarihinde oybirliği ile karar verildi.(Kaynak: Kazancı bilgi Bankası)


 

Tags: acele kamulaştırma | avukat ara | kamulaştırma | kamulaştırma avukatı | kamulaştırma davaları


e-mail:
info @ kaydulhukuk.com

Telif Hakkı © 2012 Kaydul Hukuk Bürosu. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede paylaşılan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup,
Türkiye Barolar Birliğinin ilgili düzenlemeleri uyarınca reklam, teklif, hukuki öneri veya danışmanlık teşkil etmez.