KAYDUL

HUKUK


Mahkeme Kararları » Ticaret Hukuku »
Cumartesi, 20 Nis 2024

Bilgisi Dahilinde olmadan hesabından üçüncü kişi tarafından eft yapılan banka müşterisinin açtığı maddi tazminat davasında gerekli önlemleri almayan ve güvenli bir sistem kurmayan banka sorumludur

T.C.

YARGITAY

11. HUKUK DAİRESİ

E. 2011/10572

K. 2012/17419

T. 5.11.2012

ÖZET : Davacı, bankanın objektif özen yükümlülüğünü yerine getirmediğini ileri sürerek alacak talep etmiştir. Mahkemece, iddia, savunma ve benimsenen bilirkişi raporu uyarınca, davacının vadeli hesabının vadesi bozularak gün içinde yapılan iki işlem ile bir miktar parasının EFT yoluyla üçüncü kişinin hesabına aktarıldığı, bu paraların üçüncü kişi tarafından çekildiği, Cumhuriyet Savcılığı tarafından yapılan soruşturma kapsamında ele edilen bilgilere göre davacıya ait cep telefonunun aynı numara, ancak başka bir telefon cihazı ile İstanbul'da kullanıma sokularak davacının Antalya'daki telefonunun geçici bir süre devre dışı bırakılması suretiyle banka tarafından gönderilen sms şifrelerine ulaşıldığı tespit edilmiştir. İnternet hesabındaki paranın hesap sahibinin bilgi ve rızası olmaksızın üçüncü kişilere EFT yapılmasında gerekli önlemleri almayan ve güvenli bir sistem oluşturmayan bankanın sorumlu olduğu kabul edilmelidir.

DAVA : Taraflar arasında görülen davada verilen kararın Yargıtayca incelenmesi duruşmalı olarak davacı vekili tarafından istenmiş olmakla, duruşma için belirlenen 01.02.2011 gününde davacı vekili geldi, davalı vekili davetiye tebliğine rağmen gelmedi, temyiz dilekçesinin süresinde verildiği anlaşıldıktan ve duruşmada hazır bulunan taraf vekili dinlenildikten sonra, duruşmalı işlerin yoğunluğu ve süre darlığından ötürü işin incelenerek karara bağlanması ileriye bırakılmıştı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlenildikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:

KARAR : Davacı vekili, müvekkilinin davalı Bankanın Teomanpaşa Caddesi Şubesinde ... ... numaralı hesabı bulunduğunu ve bankanın internet bankacılığına dahil olduğunu, müvekkilinin bilgisi ve rızası dışında internet üzerinden hesabındaki paranın üçüncü kişilere EFT yapıldığını, davalı Banka tarafından yeterli dikkat ve özen gösterilmeden internet ve telefon bankacılığındaki güvenlik zafiyeti nedeniyle müvekkilinin banka hesabındaki paranın boşaltıldığını, davalı Bankanın objektif özen yükümlülüğünü yerine getirmediğini ileri sürerek 38.325.00 TL.nın 24.12.2009 tarihinden itibaren işleyecek ticari faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Davalı vekili, dava dilekçesinde belirtildiği şekilde davacının hesabında bulunan paranın internet bankacılığı işlemi ile üçüncü kişinin hesabına havale edildiğini, havale işlemlerinde müvekkili bankanın herhangi bir kusuru bulunmadığını, davacının hesabının standart kullanıcı kodu ve şifre dışında akıllı sms denilen ekstra güvenlik önlemi ile güvence altına alındığını, akıllı sms´in tek kullanımlık şifre olduğunu, ikinci kez ya da üçüncü bir kişi tarafından kullanılamayacağını, davacının sim kartının sahte belgeler ile üçüncü kişinin eline geçirilmiş olduğu ve buraya gelen sms şifrelerinin kullanılması sonucu EFT işleminin gerçekleştirildiğini, bu durumda da müvekkili bankanın güvenlik önlemlerinin yetersizliğinden söz edilemeyeceğini, davacının internet bankacılığı işlemleri için belirlenen kullanıcı kodu, şifre ve sim kartını özenle saklamamış olması sebebiyle kusurlu olduğunu savunarak davanın reddini istemiştir.

Mahkemece, iddia, savunma ve benimsenen bilirkişi raporu uyarınca, 24.12.2009 tarihinde davacının vadeli hesabının vadesi bozularak gün içinde yapılan iki işlem ile 38.352.00 TL.tutarındaki parasının EFT yoluyla üçüncü kişinin hesabına aktarıldığı, bu paraların üçüncü kişi tarafından çekildiği, Cumhuriyet Savcılığı tarafından yapılan soruşturma kapsamında ele edilen bilgilere göre davacıya ait cep telefonunun aynı numara, ancak başka bir telefon cihazı ile İstanbul'da kullanıma sokularak davacının Antalya'daki telefonunun geçici bir süre devre dışı bırakılması suretiyle banka tarafından gönderilen sms şifrelerine ulaşıldığı, dava konusu olayda davalı Bankanın uyguladığı güvenlik önlemlerinin vasat seviyede kaldığı, davalı Bankanın davacıya vermiş olduğu şifre ve parolanın davacının kusuru ile ele geçirildiğini kanıtlayamamış olduğu gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.

Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir.

Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre,davalı vekilinin tüm temyiz itirazları yerinde değildir.

SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, davalı vekilinin bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı bakiye 1.707.35 TL. temyiz ilam harcının temyiz edenden alınmasına, 05.11.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Tags: banka hesabı | bankanın sorumluluğu | çağlayanda avukat ara | güvenli banka hesabı | icra avukati ara | internet bankacılığı | maddi tazminat avukatı | manevi tazminat avukatı | perpa avukat | perpa icra avukati | perpada avukat ara | şişlide avukat ara | ticaret hukuku | ticari dava avukati | tüketici avukatı | tüketici avukatı ara


e-mail:
info @ kaydulhukuk.com

Telif Hakkı © 2012 Kaydul Hukuk Bürosu. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede paylaşılan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup,
Türkiye Barolar Birliğinin ilgili düzenlemeleri uyarınca reklam, teklif, hukuki öneri veya danışmanlık teşkil etmez.