KAYDUL

HUKUK


Mahkeme Kararları » İş Hukuku »
Perşembe, 25 Nis 2024

Davacı işçinin sebepler fesih edilmesi üzerine açılan işe iade davasında tazminat 2981 sayılı Kanunun 31. maddesine göre işçinin ücretinin bir yıllık tutarından az olamaz.

T.C.

YARGITAY

9. HUKUK DAİRESİ

E. 2004/2171

K. 2004/6493

T. 15.3.2004

ÖZET : Davacı iş aktinin sendikal sebeple feshedildiği iddiası ile işe iade, başlatılmama halinde bir yıllık ücret tutarında tazminat ve dört aylık ücret alacağına karar verilmesini talep etmiştir. Mahkeme kararının gerekçe kısmında davacının iş aktinin sendikal sebeple feshedildiğini doğru olarak kabul etmiş ise de, tazminatın belirlenmesinde 4773 sayılı yasanın 10. maddesi ile değiştirilen 2821 sayılı yasanın 31. maddesi hükmüne aykırı olarak tazminatı dört aylık ücreti tutarında miktar olarak belirlemiştir. İş akti sendikal sebeple feshedildiği için, bu yasa hükmüne göre tazminat, işçinin ücretinin bir yıllık tutarından az olamaz.

DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.

Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.

Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

KARAR : Davacı iş aktinin sendikal sebeple feshedildiği iddiası ile işe iade, başlatılmama halinde bir yıllık ücret tutarında tazminat ve dört aylık ücret alacağına karar verilmesini talep etmiştir.

Davalı iş aktinin ekonomik nedenlerle geçerli sebeple feshedildiği savunmasında bulunmuştur.Mahkeme kararının gerekçe kısmında davacının iş aktinin sendikal sebeple feshedildiğini doğru olarak kabul etmiş ise de tazminatın belirlenmesinde 4773 sayılı yasanın 10. maddesi ile değiştirilen 2821 sayılı yasanın 31. maddesi hükmüne aykırı olarak tazminatı dört aylık ücreti tutarında miktar olarak belirlemiştir. İş akdi sendikal sebeple feshedildiği için bu yasa hükmüne göre tazminat, işçinin ücretinin bir yıllık tutarından az olamaz. Öbür yandan dairemizin kararlılık kazanan uygulamasına göre tazminatın ve ücretin süre olarak belirlenmesi yeterli olup, rakamsal tutarının gösterilmesine gerek bulunmamaktadır. Bu nedenlerle mahkeme kararının bozularak ortadan kaldırılmasına ve dairemizce 4857 sayılı İş Kanununun 20/3. maddesi uyarınca aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.

SONUÇ : "Yukarda açıklanan nedenlerle;

1- Kartal 1. İş mahkemesinin 20.4.2003 gün ve 613/649 sayılı kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,

2-Davacının yasal süre içinde başvurmasına rağmen, işverenin süresi içinde işe başlatmaması halinde ödenmesi gereken tazminat miktarını davacının bir yıllık ücreti olarak belirlenmesine

3-Davacının işe iadesi için işverene süresi içinde başvurması halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar en çok dört aylık ücret ve sosyal hakların davacıya ödenmesine, işe başlatılma halinde bu alacaktan ödenen ihbar ve kıdem tazminatının mahsubuna.

4- Harç peşin alındığında yeniden alınmasına yer olmadığına

5-Davacı kendisini vekille temsil ettirdiğinden yürürlükte olan Tarifeye göre 300.000.000 TL ücreti vekaletin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine

6-Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde davacıya iadesine

7-Davacının yaptığı ( 300.000.000 ) TL yargılama giderinin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine kesin olarak 15.03.2004 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Tags: 2981 sayılı kanun | geçerli fesih nedenleri | iş kanunu | işe iade davası | işe iade davası avukatı | istanbulda işe iade avukatı | perpada işe iade avukatı | sendikal nedenle fesih


e-mail:
info @ kaydulhukuk.com

Telif Hakkı © 2012 Kaydul Hukuk Bürosu. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede paylaşılan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup,
Türkiye Barolar Birliğinin ilgili düzenlemeleri uyarınca reklam, teklif, hukuki öneri veya danışmanlık teşkil etmez.