KAYDUL

HUKUK


Mahkeme Kararları » İdare Hukuku »
Perşembe, 25 Nis 2024

Ticari Plakalı Taksinin Trafikten Men Edilmesi ve İdari Para Cezasının İptali

T.C.

DANIŞTAY

15. DAİRE

E. 2015/1965

K. 2015/6021

T. 14.10.2015

ÖZET : Dava; davacıya ait aracın 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun Ek 2. maddesi uyarınca geçici olarak trafikten men edilmesine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılmıştır. 2918 sayılı Kanun'un Ek 2. maddesine 31.05.2012 tarihli değişiklikle eklenen üçüncü fıkranın düzenlenme amacı, korsan taşımacılığın engellenmesidir. Olayda, Görele'de ticari plakalı taksi işleten davacının, bir defaya mahsus olarak yapılan tespitle, Köprübaşı'ndan aldığı yolcuların Görele' ye taşınması işinde, izni bulunan belediyeden farklı bir belediyenin sınırları içerisinde yapılan bir taşımacılık olmadığından, anılan Kanunun Ek 2. maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında ilgili belediyeden izin ve ruhsat almaksızın faaliyette bulunulduğundan bahsedilemez. Böylece; davacının yapmış olduğu yolcu taşımacılığı 2918 sayılı Kanun'un Ek 2. maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında bulunmadığından, aksi yorumla tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uygunluk görülmemiştir.

İstemin Özeti : Ordu İdare Mahkemesi'nin 31/10/2014 tarih ve E:2013/1065; K:2014/1432 sayılı kararının hukuka uygun olmadığı ileri sürülerek temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.

Danıştay Tetkik Hakimi Düşüncesi :Temyize konu İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Onbeşinci Dairesi'nce, gereği görüşüldü:

KARAR : Dava; davacıya ait aracın 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun Ek 2. maddesi uyarınca geçici olarak trafikten men edilmesine ilişkin 29.07.2013 tarihli işlemin iptali istemiyle açılmıştır.

İdare Mahkemesince; davacının, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının 2010/KUGM-07/YOLCU nolu genelgesi uyarınca yalnızca yetkilendirilmiş olduğu Görele belediyesi sınırları dışındaki herhangi bir noktaya tek yönlü ( gidişi dolu, dönüşü boş ) olarak yolcu taşıyabilme hakkı olmasına karşın genelgeye aykırı olarak izin ve ruhsat almaksızın Köprübaşı Belediyesi sınırları içinde yolcu taşımacılığı yaptığı sabit olduğundan, dava konusu işlemlerde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun "Araçların tescil edildikleri amacın dışında kullanılması" başlıklı Ek 2. maddesinde; araçlarını motorlu araç tescil ve trafik belgesinde gösterilen maksadın dışında kullananlar ile sürülmesine izin veren araç sahiplerinin 14.400.000 lira para cezası ile cezalandırılacağı, ayrıca, aracın onbeş gün süre ile trafikten men edileceği, ilgili belediyeden izin veya ruhsat almaksızın, belediye sınırları dahilinde ticari amaçlı yolcu taşıyan kişiye, araç sahibine, bağlı bulunduğu durak, işyeri ve işletmelerin sorumlularına birinci fıkrada gösterilen idari para cezasının üç kat olarak, fiilin işlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde tekerrürü halinde ise beş kat olarak uygulanacağı, ayrıca, aracın her defasında altmış gün süre ile trafikten men edileceği hükmüne yer verilmiştir.

Anılan maddenin ilk halinde aracın üretim amacı dışında yolcu veya yük taşımacılığında kullanılması hali için ceza öngörülmüşken, maddeye 31.05.2012 tarihinde kabul edilen 6321 sayılı Kanunla eklenen üçüncü fıkrayla, "korsan" olarak tabir edilen şehiriçinde ticari amaçlı kayıt dışı yolcu taşımacılığının engellenerek, hem taşımacılık hizmetlerinin düzene sokulması hem de kurallara bağlı olarak yolcu taşımacılığı yapan esnafın haklarının korunmasının amaçlandığı görülmektedir.

Dava dosyasının incelenmesinden, 29.07.2013 tarihinde Görele İlçesi, D... Taksi Durağı'na kayıtlı davacıya ait 28 T ... plakalı araç ile Köprübaşı Beldesi'nde bulunan kişiler tarafından aranması üzerine Köprübaşı'ndan alınan yolcuların Görele'ye taşınması sırasında trafik ekiplerince yapılan denetimde davacının Görele Belediyesi sınırları dışında faaliyette bulunduğundan bahisle dava konusu işlemin tesis edildiği, Köprübaşı'nın Görele ilçe belediyesine bağlı bir belde belediyesi olduğu anlaşılmaktadır.

Yukarıda da bahsedildiği üzere; 2918 sayılı Kanun'un Ek 2. maddesine 31.05.2012 tarihli değişiklikle eklenen üçüncü fıkranın düzenlenme amacı, korsan taşımacılığın engellenmesidir.

Olayda, Görele'de ticari plakalı taksi işleten davacının, bir defaya mahsus olarak yapılan tespitle, Köprübaşı'ndan aldığı yolcuların Görele' ye taşınması işinde, izni bulunan belediyeden farklı bir belediyenin sınırları içerisinde yapılan bir taşımacılık olmadığından, anılan Kanunun Ek 2. maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında ilgili belediyeden izin ve ruhsat almaksızın faaliyette bulunulduğundan bahsedilemez.

Böylece; davacının yapmış olduğu yolcu taşımacılığı 2918 sayılı Kanun'un Ek 2.  maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında bulunmadığından, aksi yorumla tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uygunluk görülmemiştir.

Bu durumda; dava konusu işlemin iptaline karar verilmesi gerekirken, davanın reddi yolunda verilen İdare Mahkemesi kararında hukuki isabet bulunmamaktadır.

SONUÇ : Açıklanan nedenle, Ordu İdare Mahkemesi'nin 31/10/2014 tarih ve E:2013/1065; K:2014/1432 sayılı kararının BOZULMASINA, dosyanın adı geçen mahkemeye gönderilmesine, 2577 sayılı Kanunun 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren onbeş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 14.10.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

 

Tags: avukat ara | idari dava | idari dava avukatı | istanbul avukat | türk vatandaşlığı


e-mail:
info @ kaydulhukuk.com

Telif Hakkı © 2012 Kaydul Hukuk Bürosu. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede paylaşılan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup,
Türkiye Barolar Birliğinin ilgili düzenlemeleri uyarınca reklam, teklif, hukuki öneri veya danışmanlık teşkil etmez.