KAYDUL

HUKUK


Makaleler » İdari Yargılama Hukuku »
Çarşamba, 24 Nis 2024

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi

İdari yargı alanında yüksek mahkemelerden bir diğeri, 1971 yılında kurulan Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) dir.

                        A. Görevleri

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, askeri olmayan makamlarca tesis edilmiş olsa bile , asker kişileri ilgilendiren ve askeri hizmete ilişkin idari işlem ve eylemlerden doğan uyuşmazlıkların yargı denetimini yapan ilk ve son derece mahkemesidir. Ancak askerlik yükümlülüğünden doğan uyuşmazlıklarda ilgilinin asker kişi olması şartı aranmaz.

İdari eylemin “askeri hizmete ilişkin bulunması”, eylemin kanun ve nizamların Türk Silahlı Kuvvetlerine tanıdığı yetki ve görevlerin yerine getirilmesi amacına yönelik olması gerekir. Askeri nitelikteki idari eylemi de, askeri kural ve gerekler çerçevesinde yürütülen askeri hizmet sırasındaki hareket, tutum ve meydana gelen ya da getirilen bir eylem olarak tanımlamak mümkündür.

İdari eylemin asker kişiyi ilgilendirmesi için, eylemin bir asker kişiye yönelmesi, zarar verici etkilerini bir asker kişinin beden bütünlüğü veya malvarlığı alanında meydana gelmiş olması gerekir.

B. Yapısı

AYİM görevlerini kurul olarak yerine getirir. Daireler, Daireler Kurulu ve Genel Kurul, organlarını oluşturur.

AYİM’de bir başkan ve altı üyeden oluşan 2 daire vardır. Üyelerden 4 tanesi askeri hâkim, 2 tanesi kurmay subaydır. Görüşme yeter sayısı 5’tir. Kararlar oy çokluğuyla alınır.

Daireler Kurulu, dairelerin üstünde ve onların verdikleri kararları inceleyen bir üst kurul değildir. Sadece önemi dolayısıyla bazı davalara bakmaktadır. Üye tamsayısı ile toplanır. Ve oy çokluğu ile karar verirler.

Genel kurul ise, AYİM başkanı, Başsavcı, Daire başkanları ve üyelerden oluşur. Üye tamsayısının 4/5’i ile toplanır çoğunlukla karar alırlar. Kurulun idari görevleri yanında içtihadı birleştirme kararları alma görevleri de bulunmaktadır.

C. Personeli

AYİM’de görev yapan Başkan ve üyeler ile Başsavcı hâkim durumunda olan ve hâkim güvenliğine sahip kişilerdir. Üyelerin bir kısmı kurmay subaylardan, bir kısmı ise en az yarbay rütbesinde olan birinci sınıf askeri hâkimlerden oluşur.

Hakim sınıfından olmayan üyeler, Genel Kurmay Başkanlığı’nca gösterilecek üç kat aday arasından; hakim sınıfından olan üyeler ise, AYİM’de bulunan hakim sınıfından olan başkan ve üyelerden oluşan kurulun üye tam sayısının salt çoğunluğu ile gösterilecek üç kat aday arasından CB’nca seçilmektedir. AYİM başkanı ve Başsavcısının ve Daire Başkanlarının yargıç sınıfından olması zorunludur.

AYİM’de görev yapan, hakim sınıfından olmayan ve hakimlik teminatı bulunmayan subayların hakimlik görev yapmaları, mahkemelerin bağımsızlığına ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 6.maddesine aykırıdır.

AYİM kararları kesindir. Bu kararlara karşı başka bir yargı merciine veya Danıştay’a başvurulamaz.

Tags: askeri yüksek idare mahkemesi | idari yargı


e-mail:
info @ kaydulhukuk.com

Telif Hakkı © 2012 Kaydul Hukuk Bürosu. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede paylaşılan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup,
Türkiye Barolar Birliğinin ilgili düzenlemeleri uyarınca reklam, teklif, hukuki öneri veya danışmanlık teşkil etmez.