KAYDUL

HUKUK


Makaleler » İdari Yargılama Hukuku »
Perşembe, 25 Nis 2024

Genel Olarak Sayıştay Ve Sayıştay'ın Yargısal Görevleri

                        Özel bir idari yargı yeridir. 1982 Anayasasına göre, Sayıştay kararlarına karşı idari yargı yoluna başvurulamaz. Anayasa Mahkemesi, Sayıştay’ın mahkeme niteliğinde olmadığına, idari nitelikte bir tür denetim yaptığına karar vermiştir.

                        Sayıştay’ın görevleri, biri idari, diğeri de yargısal olmak üzere ikiye ayrılır. Sayıştay’ın yargısal görevleri arasında; Genel katma bütçeli dairelerin gelir, gider ve mal işlemlerini, bu işlemlere ilişkin sayman hesaplarını incelemek, sorumluların hesap ve işlemlerini yargılayarak “zimmetine” ya da “beraatine” karar vermek gibi görevler yer almaktadır

                        1. Yargısal Görevleri

                        Sayıştay, saymanların ve ikinci derecedeki ita amirlerinin ve tahakkuk memurlarının mali sorumluluğunu tespit işini (hesapları yargılamayı) üç aşamada gerçekleştirir. Ön inceleme, yargılama ve temyiz aşamalarıdır.

                        a. Ön İnceleme Aşaması:

                        Hesaplar üzerinde ön inceleme denetçiler tarafından yapılır. Denetçiler, hesapları incelerken, ön incelemelerini yaparken ödemelerle ilgili kayıtların ve belgelerin birbirlerine uygun olup olmadığını ve yapılan harcamaların ve gelirlerin bütçe ve mali mevzuata uygunluğunu araştırırlar. Denetçiler, ön incelemelerini yaparken, sorumluluğu gerektiren bir durum varsa saymanın yazılı savunmasını alır ve kendi görüşleriyle birlikte rapora eklerler. Sayıştay yargılamasında denetçilerin raporları çok önemlidir.

                        b. Yargılama Aşaması:

                        Sayıştay’da yargılama daireler tarafından yapılır. Birinci Başkan’ca raporu hazır olan hesaplar, yargılanmak üzere dairelere verilir. Daireler kendilerine gelen işler hakkında savcı ve saymandan yeniden bilgi isteyebilirler. Denetçi raporlarında zimmet çıkarılmamış ve daire de denetçi raporuna katılıyorsa, “beraat” kararı verilir. Buna karşılık, denetçi ya da savcı hesabı çelişkili ise, Daire dosyayı bir üyeye gönderir. Üyenin raporu üzerine hesaplar yargılanır. Hesap ve işlemlerin sonunda dairece beraat ya da tazmin kararı verilir. Bu kararlara karşı kanun yollarına gidilebilir.

                        c. Temyiz Aşaması:

                        Daire kararları, Sayıştay’ın içinde bulunan Temyiz Kurulu’na başvurularak temyiz edilebilir. Temyiz incelemesi dosya üzerinde olur. Temyiz Kurulu, daire kararını ya aynen ya da değiştirerek onaylar ya da bozar. Daireler bozma kararına uymak zorundadır.

                        d. İçtihatların Birleştirilmesi:

                        Birinci başkanın başkanlığında daire başkan ve üyelerinin toplanmasıyla oluşan Genel Kurul, içtihadı birleştirme kararları alır.  Genel kurul bunun dışında, genel uygunluk bildirimini görüşür, kurullarla ilgili seçimleri yapar. Genel Kurul en yüksek karar organıdır.Üçte iki çoğunlukla toplanır ve salt çoğunlukla karar alır.

                        Sayıştay’ın kararları kesindir. Başka bir yargı merciine başvurulamaz. Ancak, vergi ve benzeri mali yükümlülükler ve ödevler hakkında Danıştay ile Sayıştay arasında bir uyuşmazlık çıkarsa Danıştay kararları esas alınır.

 

 

 

Tags: hukuk devleti | idare hukuku | idari yargı | mali denetim | ön inceleme | sayıştay | Temyiz | yargılama | yargısal görevler


e-mail:
info @ kaydulhukuk.com

Telif Hakkı © 2012 Kaydul Hukuk Bürosu. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede paylaşılan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup,
Türkiye Barolar Birliğinin ilgili düzenlemeleri uyarınca reklam, teklif, hukuki öneri veya danışmanlık teşkil etmez.