KAYDUL

HUKUK


Mahkeme Kararları » İcra-İflas Hukuku »
Perşembe, 28 Mar 2024

Reklam hizmetine dayalı itirazın iptali davasında reklam hizmetini alan davalının bedelini nakit mal veya hizmet olarak ödediğini ispat etmek zorundadır.

T.C.

YARGITAY

19. HUKUK DAİRESİ

E. 2012/5299

K. 2012/11002

T. 2.7.2012

ÖZET : Dava, itirazın iptali davasıdır. Davalı vekili duruşmada; davalı şirket olarak davaya konu reklam hizmetini aldıklarını, bu hizmetin karşılığının eğitim hizmeti verilerek ödeneceğinin kararlaştırıldığını, davacının eğitim hizmeti almaması sebebiyle borcun doğmadığını, eğitim hizmeti vermeye hazır bulunduklarını beyan etmiştir. Dava konusu reklam hizmetini aldığını kabul eden davalının bedelini nakit, mal veya hizmet olarak ödediğini kanıtlamalıdır. Davalıdan bu yöndeki delilleri sorulup toplanan deliller değerlendirilerek varılacak uygun sonuç dairesinde bir karar verilmelidir.

DAVA : Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

KARAR : Davacı vekili; müvekkili alacağı sebebiyle davalı aleyhine Şişli 4. İcra Müdürlüğünün 2010/5481 Sayılı dosyasıyla yaptıkları takibe borçlunun itirazı üzerine takibin durduğunu, taraflar arasındaki resmi muhasebe kayıtlarıyla ticari defterlerin incelendiğinde, davalının itirazının mesnetsiz ve kötü niyetli olduğunun anlaşılacağını belirterek itirazın iptaliyle takibin devamına ve %40 icra inkar tazminatına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Davalı vekili; müvekkili şirketle davacı şirket arasında eğitim hizmeti karşılığı reklam hizmeti verilmesi şeklinde bir tür "Barter" anlaşması düzenlediğini, ancak davacı şirketin bu sözleşmede üzerine düşen edimleri yerine getirmediğini ve müvekkili şirketin eğitim hizmetini almadığını, bu şekilde sözleşme gereği yerine getirilmediğinden herhangi bir borç doğmadığını beyan ederek davanın reddini istemiştir.

Mahkemece toplanan deliller ve benimsenen bilirkişi raporu doğrultusunda; davacı şirketin alacak iddiasını geçerli delillerle kanıtlayamadığı, taraflar arasında bir tür "Barter" sözleşmesi kurulduğu ve fatura bedellerinin nakit olarak değil hizmet karşılığı ödeneceği hususunda bir anlaşma bulunduğu, yanlar arasındaki ticari ilişkide davalı şirketin reklam ve ilan bedellerini, verdiği eğitim hizmetiyle ödediği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Davalı vekili 1.11.2011 tarihli duruşmada; davalı şirket olarak davaya konu reklam hizmetini aldıklarını, bu hizmetin karşılığının eğitim hizmeti verilerek ödeneceğinin kararlaştırıldığını, davacının eğitim hizmeti almaması sebebiyle borcun doğmadığını, eğitim hizmeti vermeye hazır bulunduklarını beyan etmiştir. Dava konusu reklam hizmetini aldığını kabul eden davalının bedelini nakit, mal veya hizmet olarak ödediğini kanıtlamalıdır. Davalıdan bu yöndeki delilleri sorulup toplanan deliller değerlendirilerek varılacak uygun sonuç dairesinde bir karar verilmelidir.

SONUÇ : Yukarıda açıklanan sebeplerle hükmün BOZULMASINA, peşin harcın istenmesi halinde iadesine, 02.07.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Tags: alacak davası | barter anlaşması | icra dairesi | icra inkar tazminatı | icra takibi | itirazın iptali davası | reklam hizmeti


e-mail:
info @ kaydulhukuk.com

Telif Hakkı © 2012 Kaydul Hukuk Bürosu. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede paylaşılan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup,
Türkiye Barolar Birliğinin ilgili düzenlemeleri uyarınca reklam, teklif, hukuki öneri veya danışmanlık teşkil etmez.