KAYDUL

HUKUK


Mahkeme Kararları » İdari Yargı±lama »
Cuma, 19 Nis 2024

Parselasyon İşlemlerinin Başka Bir Davada Vekile Sunulması Dava Açma Süresini Başlatmaz

6. Daire         2009/355 E.  ,  2011/1371 K.

  • İMAR
  • SÜRE
  • TEBLİGAT
  • PARSELASYON
  • İMAR KANUNU (3194) Madde 18
  • TEBLİGAT KANUNU (7201) Madde 51
  • İDARİ YARGILAMA USULÜ KANUNU (2577) Madde 7
  • BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SINIRLARI İÇERİSİNDE İLÇE KURULMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN (5747) Madde 2
  • İDARİ YARGILAMA USULÜ KANUNU (2577) Madde 49


"İçtihat Metni"

Özeti : Adli yargıda görülen dava sırasında parselasyondan söz edilen bilgilerin ilgilinin vekilince bildirilmiş olmasının, ilgilisi açısından dava açma süresini başlatmayacağı hakkında.

 

            Temyiz İsteminde Bulunan :…

            Vekili               : Av.…

            Karşı Taraf        : Eyüp Belediye Başkanlığı

            Vekili               : Av.…

            İstemin  Özeti : İstanbul 2. İdare Mahkemesinin 29.07.2008 günlü, E:2008/814, K:2008/1427 sayılı kararının usul ve yasaya aykırı olduğu ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.

            Savunmanın Özeti : 5747 sayılı Yasa uyarınca Göktürk Belediyesinin tüzel kişiliği kaldırılarak Eyüp Belediyesine katıldığından davanın Eyüp Belediye Başkanlığı adına yenilenmesi gerektiği belirtilmektedir.

           

TÜRK MİLLETİ ADINA

            Karar veren Danıştay Altıncı Dairesince Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra 5747 sayılı Yasanın 2. maddesi uyarınca Göktürk Belediyesinin tüzel kişiliği kaldırılarak Eyüp Belediyesine katıldığının görülmesi ve aynı Yasanın geçici 2. maddesi karşısında husumetin Eyüp Belediye Başkanlığı'na yöneltilmesine karar verilerek işin gereği görüşüldü:

            DAVA, İstanbul İli, Eyüp İlçesi, Göktürk Beldesi, eski … pafta, … parsel, yeni … DULV pafta, … parsel sayılı TAŞINMAZI KAPSAYAN ALANDA GERÇEKLEŞTİRİLEN İMAR UYGULAMASINA İLİŞKİN 2.8.2002 GÜNLÜ, 210 SAYILI BELEDİYE ENCÜMENİ KARARININ İPTALİ istemiyle açılmış;

İDARE MAHKEMESİNCE,

-          29.6.1999 tarihli ve 114 sayılı belediye encümeni kararının iptali istemiyle İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nin 2005/2736 esas sayılı dosyasında açılan davanın devamı esnasında 24.4.2006 tarihli havale ile dosyaya giren davalı idare dilekçesinde bu davaya konu 02.08.2002 tarihli ve 210 sayılı belediye encümeni kararından söz edildiği gibi

-          uyuşmazlık konusu taşınmaz mahallinde yaptırılan keşif ve bilirkişi incelemesi sonucunda düzenlenen bilirkişi raporunda da, anılan 02.08.2002 tarihli ve 210 sayılı belediye encümeni kararına yer verildiği,

-           söz konusu bilirkişi raporunun 26.11.2007 tarihinde davacıya tebliğ edildiğinden, DAVACININ ENGEÇ, BU RAPORUN TEBLİĞ EDİLDİĞİ 26.11.2007 TARİHİNDE, DAVA KONUSU İŞLEMDEN HABERDAR OLDUĞUNUN KABULÜ GEREKTİĞİNDEN bahisle,

-          bu tarihten itibaren 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 7. maddesinde öngörülen 60 günlük süre içinde açılması gereken davanın, 30.1.2008 tarihinde açılmış olması nedeniyle süre aşımı yönünden reddine karar verilmiş, bu karar davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

            T.C. Anayasasının 125. maddesinde, idari işlemlere karşı açılacak davalarda sürenin yazılı bildirim tarihinden başlayacağı kurala bağlanmış, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 7. maddesinin 2. fıkrasında da Anayasa kuralına paralel bir düzenleme getirilerek idari uyuşmazlıklarda dava açma süresinin yazılı bildirimin yapıldığı günden başlayacağı belirtilmiş, 7201 sayılı Tebligat Kanununa ilişkin Tebligat Tüzüğünün 51.maddesinde ise tebliğin muhatap muttali olmuş ise geçerli olacağı, muhatabın beyan ettiği tarihin tebliğ tarihi sayılacağı ve muhatabın tebliğe muttali olduğunun ve bunun tarihinin iddia ve ispatına cevaz bulunmadığı öngörülmüştür.

            NİTEKİM DANIŞTAY İÇTİHATLARI BİRLEŞTİRME KURULUNUN PARSELASYON PLANLARINA KARŞI AÇILACAK DAVALARA İLİŞKİN 12.2.1970 GÜNLÜ, E:1969/2, K:1970/1 SAYILI İÇTİHADI BİRLEŞTİRME KARARINDA DA, Anayasanın idarenin işlemlerinden dolayı açılacak davalarda süre aşımının yazılı bildirim tarihinden başlayacağı hükmü karşısında İLAN TARİHİNİ DAVA AÇMA SÜRESİNE BAŞLANGIÇ TARİHİ KABUL ETMENİN İMKANSIZ OLDUĞU, zira Anayasanın temel hukuk kuralları dışında bir konuyu ayrıntılarıyla düzenlemesi ve bu hükmün daha önceki kanunlarda bulunup da aynı konuyu düzenleyen hükümlere aykırı olması halinde konuyu yeniden düzenleyen Anayasa hükmünün uygulanmasının tabii olduğu hüküm altına alınmıştır.

            Diğer taraftan, 3194 SAYILI İMAR KANUNU'NUN 18. MADDESİ UYARINCA YAPILAN PARSELASYON PLANLARInda ve dağıtım cetvellerinde, düzenlemeye giren her taşınmaz mala karşılık sahiplerine verilecek bağımsız veya şuyulu imar parsellerinin parsel büyüklükleri, hisse miktarı, parsellerin konumu gibi hususlar ayrı ayrı gösterildiğinden, bu planların düzenlemeye tabi tuttukları taşınmaz sahipleri için SUBJEKTİF VE KİŞİSEL İŞLEMLER OLDUKLARI KUŞKUSUZDUR. Bu itibarla idarenin böyle bir işlemi bizzat davacıya 7201 sayılı Tebligat Kanununun ilgili hükümleri uyarınca tebliğ etmesi gerekmektedir.

            Anılan hükümler uyarınca, olayda, İstanbul 4. İdare Mahkemesinde açılan davada, davacı vekiline 26.11.2007 tarihinde tebliğ edilen bilirkişi raporunda dava konusu işlemden bahsedilmiş ise de bu raporun davacıya değil, davacının vekiline tebliğ edilmiş olması karşısında, davacının bu tarihte dava konusu işlem hakkında dava açmaya yeterli düzeyde bilgi sahibi olduğunun kabulüne olanak bulunmadığından, bu hususun dava açmaya esas alınamayacağı tabiidir.

            Bu nedenle, davalı idarece söz konusu işlemin daha önceki bir tarihte, davacıya tebliğ edildiği veya davacının öğrendiğinin ispatlanamaması halinde, davacının dava konusu işlemi öğrenme tarihi olarak, dava dilekçesinde belirttiği tarihin kabul edilmesi gerektiğinden İdare Mahkemesince anılan gerekçeyle davanın süre yönünden reddine karar verilmesinde isabet görülmemiştir.

            Açıklanan nedenlerle İstanbul 2. İdare Mahkemesinin 29.07.2008 günlü, E:2008/814, K:2008/1427 sayılı kararının bozulmasına, bu kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere, dosyanın adı geçen mahkemeye gönderilmesine, 16.05.2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.


 

Tags: imar avukatı | idari dava avukatı | idari para cezası avukatı | imar davaları avukatı | para cezası avukatı | tazminat avukatı | yapı ruhsatı davaları avukatı | yıkım davaları avukatı


e-mail:
info @ kaydulhukuk.com

Telif Hakkı © 2012 Kaydul Hukuk Bürosu. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede paylaşılan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup,
Türkiye Barolar Birliğinin ilgili düzenlemeleri uyarınca reklam, teklif, hukuki öneri veya danışmanlık teşkil etmez.