KAYDUL

HUKUK


Makaleler » Medeni Hukuk »
Pazartesi, 29 Nis 2024

Kamulaştırmanın Son Çare Olması

  1. Bir taşınmaz hakkında kamulaştırma usulünün işletilmesi her zaman tek ve yegane kamu hizmetini yerine getirmede tek yöntem değildir.
  2. Zira kamulaştırmanın kökünde sunulmak istenen bir idari faaliyet yer almaktadır. Söz konusu faaliyet doğrudan mülkiyetin el değiştirmesi sureti ile yapılmadan da hizmet yürütülebilecek ise alınan kamulaştırma kararının sebep ve konu unsurları hukuka aykırılık teşkil edecektir ve idari yargıda söz konusu kamulaştırma işleminin iptaline gidilebilecektir.
  3. Nitekim Danıştay'a göre, "... Diyarbakır-Silvan karayolunun yapımında alttemel ve beton malzemesi olarak kullanılmak üzere gerekli malzemenin temini ve konkasör şantiye sahası olarak davacılara ait taşınmazın mülkiyetinin kamulaştırılması yerine, kamulaştırma amacının geçici nitelik taşıyıp taşımadığı ve idarenin irtifak hakkın tesisi suretiyle amacına ulaşıp ulaşamıyacağının araştırıldıktan sonra bir karar verilmesi gerek(\r)". D6D, 22.10.1986, E 1986/832, K 1986/897, DBB.



e-mail:
info @ kaydulhukuk.com

Telif Hakkı © 2012 Kaydul Hukuk Bürosu. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede paylaşılan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup,
Türkiye Barolar Birliğinin ilgili düzenlemeleri uyarınca reklam, teklif, hukuki öneri veya danışmanlık teşkil etmez.