KAYDUL

HUKUK


Makaleler » İdare Hukuku »
Pazartesi, 13 May 2024

Mahalli İdarelerin Organlarının Organlık Sıfatını Kazanma Veya Kaybetmelerinin Denetim Usulü

Anayasa'nın 127. maddesine göre  kanunlar ile belirlenen mahalli müşterek ihtiyaçları karşılamak üzere kurulmuş olan mahalli idarelerin organlarının organlık sıfatını kazanma veya kaybetmelerini "Mahallî idarelerin seçilmiş organlarının, organlık sıfatını kazanmalarına ilişkin itirazların çözümü ve kaybetmeleri, konusundaki denetim yargı yolu ile olur" hükmü ile yargı denetimine bağlamış bulunmaktadır.

Yargı denetimi sürecinin nasıl olması gerektiği ise İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun Ek-2. maddesinde belirlenmiştir. Buna göre; "Belediyeler ile il özel idarelerinin seçilmiş organlarının organlık sıfatlarını kaybetmelerine ilişkin olarak yetkili mercilerden Danıştaya gönderilen dosyalar; belediye başkanlarının düşmesi istemine dair ise belediye başkanlarının, belediye meclislerinin veya il genel meclislerinin feshi istemine ilişkin ise meclis başkanvekilinin savunması onbeş gün içinde alındıktan sonra veya bu süre içerisinde savunma verilmediği takdirde sürenin bittiği tarihte tekemmül etmiş sayılır ve kanunlarda gösterilen karar süreleri bu tarihten itibaren işlemeye başlar. Karar dosya üzerinden verilir.

Bu kararlara karşı tebliğini izleyen günden itibaren onbeş gün içerisinde İdarî Dava Daireleri Genel Kuruluna itiraz edilebilir. İtiraz bir ay içerisinde sonuçlandırılır. İtiraz üzerine verilen karar kesindir."


e-mail:
info @ kaydulhukuk.com

Telif Hakkı © 2012 Kaydul Hukuk Bürosu. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede paylaşılan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup,
Türkiye Barolar Birliğinin ilgili düzenlemeleri uyarınca reklam, teklif, hukuki öneri veya danışmanlık teşkil etmez.