KAYDUL

HUKUK


Makaleler » İdari Yargılama Hukuku »
Pazartesi, 06 May 2024

Genel Olarak Türkiye İdari Yargısı

İdari yargı, idari makamların idare hukuku alanındaki faaliyetlerinden doğan uyuşmazlıkların çözümlenmesi amacıyla yapılan yargı faaliyetidir. İdarenin hukuka aykırı yaptığı işlem ve eylemlerden dolayı, mağdur olan kişi ve kurumlar, idari yargı organlarına başvurarak bu işlem veya eylemlerin iptalini ve zararların tazminini isteyebilirler.

Hukuk sistemimizde idari yargı ikiye ayrılır: Askeri idari yargı ve genel idari yargı.

                       

Askeri idari yargı: Asker kişileri ilgilendiren ve askeri hizmete ilişkin idari işlem ve eylemlerden doğan uyuşmazlıkları ilk ve son derece mahkemesi olarak çözümlemek, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM)’ne aittir.

 

Genel idari yargı: Askeri idari yargının görevi dışında kalan idari davalar, genel idari yargı organlarının görevine girer.

Genel idari yargı alanındaki en yüksek idare mahkemesi Danıştay’dır. Danıştay, hem bir temyiz mercii (son derece mahkemesi), hem de bazı davaların görüldüğü ilk ve son derece idare mahkemesi olarak görev yapar. Danıştay, idare mahkemelerince verilen ve kanunun başka bir idari yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme merciidir. Kanunla gösterilen belli davalara da ilk ve son derece mahkemesi olarak bakar.

Danıştay dışındaki idare mahkemeleri, bölge idare mahkemeleri nezdinde örgütlenen idare mahkemeleri ve vergi mahkemeleridir, genel görevli mahkemeler olarak görev yaparlar.

Yukarıda adı geçen idari yargı organlarında İdari Yargılama Usulü Kanunu (İYUK) hükümleri uygulanır. Bu kanunda hüküm bulunmazsa Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) hükümleri uygulanır.

 

Tags: genel olarak idari yargı | türkiye idari yargısı


e-mail:
info @ kaydulhukuk.com

Telif Hakkı © 2012 Kaydul Hukuk Bürosu. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede paylaşılan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup,
Türkiye Barolar Birliğinin ilgili düzenlemeleri uyarınca reklam, teklif, hukuki öneri veya danışmanlık teşkil etmez.