KAYDUL

HUKUK


Makaleler » İdari Yargılama Hukuku »
Pazartesi, 06 May 2024

Danıştay'ın Yargısal Görevleri

Danıştay, hem idari hem de yargısal görevleri bulunan bir kuruluştur. Danıştay’ın imtiyaz sözleşmeleri ve tüzüklerin çıkarılmadan önce incelenmesi gibi idari görevlerinin yanında özelikle yargısal görevleri çoktur.

1. Yargısal Görevleri

Danıştay’ın yargısal görevleri Anayasa’nın 155/1. maddesinde “Danıştay, idare mahkemelerce verilen ve kanunun başka bir idari yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme merciidir. Kanunla gösterilen belli davalara da ilk ve son derece mahkemesi olarak bakar” şeklinde belirtilmiştir.

2576 sayılı Danıştay Kanunu’nun 23. maddesinde bu görevler maddeler halinde sayılmıştır. Bu hükümlerden anlaşılacağı üzere Danıştay’ın hem bir temyiz mercii (m.25), hem de ilk derece mahkemesi (m.24) olarak yargısal görevleri bulunduğu görülmektedir. Danıştay, uyuşmazlık yeri olarak, ayrıca, ilk derece idari yargı yerleri arasında çıkan görev ve yetki uyuşmazlıklarını gidermekte (m.26) ve kendi daireleri arasında uyum sağlamak amacıyla içtihadı birleştirme kararları (m.37) almaktadır.

Yargısal Görevleri;

Temyiz Yeri Olarak: Danıştay’ın en başta gelen yargısal görevi, idare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen nihai kararlar ile ilk derece mahkemesi olarak Danıştay daireleri tarafından verilen nihai kararları temyizen incelemek ve karara bağlamaktır (DK m.25).

İlk Derece Mahkemesi Olarak: Danıştay, istisnai olarak 2575 sayılı Danıştay Kanunu’nun 24. maddesindeki davalara ilk derece mahkemesi olarak bakmaktadır. Bu davalar şunlardır:

- Bakanlar Kurulu’nun tüzük, yönetmelik, kararname ya da kararlarına karşı,İlgili bakan, Başbakan ve Cumhurbaşkanı’nın imzası ile tamamlanan müşterek (ortak) kararnamelere karşı,

- Başbakan’ın tek imzayla aldığı kararlara karşı,

- Bakanlıkların düzenleyici işlemleri (genelge, yönetmelik, tebliğ, sirküler vs) ile kamu kuruluşları veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarınca çıkarılan ve ülke çapında uygulanacak olan düzenleyici işlemlere karşı,

- Danıştay’ın idari dairelerince ve İdari İşler Kurulu’nca verilen kararlar üzerine uygulanan eylem ve işlemlere karşı,

- Birden çok idare veya vergi mahkemesinin yetki alanına giren davalar,

- Yabancı ülkelerde görevli TC büyükelçiliklerinin, başkonsolosluklarının ya da bakanlıkların yurt dışı teşkilatlarının yapmış oldukları işlemlere karşı açılacak davalar,

- Danıştay Yüksek Disiplin Kurulu kararlarına açılan davalar,

-YÖK, YÖK Denetleme Kurulu, ÖSYM ve Üniversitelerarası Kurul kararlarına karşı,

- İmtiyaz sözleşmelerinden doğan davalar,Belediyeler ile il özel idarelerinin seçilmiş organlarının organlık sıfatlarını kaybetmeleri hakkındaki davalar.

 .

 

Tags: danıştay | danıştayın yargısal görevleri | idari yargı


e-mail:
info @ kaydulhukuk.com

Telif Hakkı © 2012 Kaydul Hukuk Bürosu. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede paylaşılan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup,
Türkiye Barolar Birliğinin ilgili düzenlemeleri uyarınca reklam, teklif, hukuki öneri veya danışmanlık teşkil etmez.