KAYDUL

HUKUK


Mahkeme Kararları » İdare Hukuku »
Pazartesi, 29 Nis 2024

Davacının trafik görevlilerince yapılan kontrolde teknik cihazla yapılan ölçüme ilişkin çıktıyı imzalamaması ve bu ölçüme itiraz halinde yeni bir ölçüm yapılması ve bu sonuca göre işlem yapılması gerekirken sürücü belgesinin geri alınması hukuka aykıdır

T.C.

DANIŞTAY

8. DAİRE

E. 2008/5755

K. 2011/3923

T. 15.9.2011

İstemin Özeti : İzmir İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekiplerce yapılan kontrollerde alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen davacının sürücü belgesinin 2918 sayılı Yasanın 48. maddesi uyarınca iki yıl süreyle geri alınmasına ilişkin 18.06.2007 gün ve 26620 sayılı sürücü belgesi geri alma tutanağı ile 561,00 TL idari para cezası verilmesine ilişkin aynı gün ve 914780 sayılı trafik idari para cezası tutanağının iptali istemiyle açılan davada; davacının Karayolları Trafik Yönetmeliğinde belirtilen teknik cihazla yapılan ölçümle alkol oranının tespit edildiği ve anılan Yönetmelik uyarınca kandaki alkol oranının tespiti için ayrıca kan üzerinden bir ölçüm yapılmasına ihtiyaç bulunmadığı anlaşıldığından, Karayolları Trafik Yönetmeliğinde belirtilen alkol sınırını aşan ve sürücü belgesi daha önce 6 ay süreyle geri alınmış bulunan davacı hakkında tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davayı reddeden İzmir 2. İdare Mahkemesinin 12.12.2007 gün ve E:2007/1084; K:2007/1819 sayılı kararının; davacının itirazına rağmen sağlık kurumunda ölçüm yapılmadığı ileri sürülerek 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.

Savunmanın Özeti : İstemin reddi gerektiği savunulmaktadır.

Danıştay Tetkik Hakimi Volkan ÇAKMAK'ın Düşüncesi: Dairemizin 19.1.2011 gün ve E:2007/8946; K:2011/150 sayılı kararı ile oluşan yeni hukuki durum uyarınca, Karayolları Trafik Yönetmeliğinde belirtilen özelliklere sahip olsa da, teknik cihazla yapılan ölçüme itiraz edilmesi mümkün olup bu itiraz üzerine kan üzerinden ya da teknik cihazla yeniden ölçüm yapılması gerektiğinden; alkol oranının tespiti için yapılan ölçüme itiraz ettiği açık olan davacı hakkında itirazı üzerine yeniden bir ölçüm yapılmadan tesis edildiği anlaşılan işlemlerde hukuka uyarlık bulunmadığı ve temyize konu kararın bozulması gerektiği düşünülmektedir.

Danıştay Savcısı Hüseyin YILDIZ'ın Düşüncesi: Davacının, alkollü araç kullandığı iddiasıyla, sürücü belgesinin 2 yıl süreyle geri alınmasına ve 561.000 TL para cezası ile cezalandırılmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davayı reddeden İzmir 2. İdare Mahkemesinin 12.12.2007 günlü E:2007/1084, K:2007/1819 sayılı kararının davacı tarafından temyizen incelenerek bozulması istenmektedir.

2918 sayılı Trafik Yasasının 48. maddesi ile Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 97. maddesinde alkollü içki almak suretiyle araç kullanan sürücülerin tespit ve teşhisinde uygulanacak usul ve esasları belirtilmiştir.

Dosyanın incelenmesinden, 18.6.2007 günü saat 01.57 sıralarında yapılan trafik kontrolünde ... plaka sayılı aracın sürücüsü olan davacının 1.12 promil alkollü olarak araç kullandığının tespiti üzerine ilgilinin trafik ceza tutanağını imzalamaktan kaçındığının söz konusu tutanağı düzenleyen memur tarafından tutanağa not olarak düşünüldüğünün anlaşılması karşısında, davacının tutanak içeriğine itiraz ettiği tartışmasız olduğu halde, kanındaki alkol oranının belirlenmesinin temini için kan tahlili yaptırmak üzere adlı tıp merkezine veya Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kuruluşlarına gönderilmesi mevzuat gereği bir zorunluluk iken, bu zorunluluk yerine getirilmeksizin tesis olunan işlem hukuka aykırılık oluşturduğundan iptali gerekirken, aksi yönde verilen mahkeme kararında hukuki isabet bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle, Mahkeme kararının bozulmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:

KARAR : Uyuşmazlık; İzmir İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekiplerce yapılan kontrollerde alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen davacının sürücü belgesinin 2918 sayılı Yasanın 48. maddesi uyarınca iki yıl süreyle geri alınmasına ilişkin 18.06.2007 gün ve 26620 sayılı sürücü belgesi geri alma tutanağı ile 561,00 TL idari para cezası verilmesine ilişkin aynı gün ve 914780 sayılı trafik idari para cezası tutanağının iptali isteminden doğmuştur.

2918 sayılı Yasanın "Alkollü İçki, Uyuşturucu veya Keyif Verici Maddelerin Etkisi Altında Araç Sürme Yasağı" başlıklı 48. maddesinin 1. fıkrasında, uyuşturucu veya keyif verici maddeleri almış olanlar ile alkollü içki almış olması nedeniyle güvenli sürme yeteneklerini kaybetmiş kişilerin, karayolunda araç sürmelerinin yasak olduğu hükme bağlanmış, 2.fıkrasında da uyuşturucu veya keyif verici maddelerin cinsleri ile alkollü içkilerin etki dereceleri ve kandaki miktarlarını tespit amacıyla trafik zabıtalarınca teknik cihazlar kullanılacağı, tespit usulleri ve muayene şartlarının Sağlık Bakanlığının görüşüne uygun olarak hazırlanacak yönetmelikle düzenleneceği belirtilmiştir.

Yukarıda belirtilen yasa hükmü uyarınca çıkarılan Karayolları Trafik Yönetmeliğinin alkollü içki almış sürücülerin teknik cihazla yapılan ölçüme itiraz etmeleri halinde kan tahlili yoluyla alkol oranının tespit edileceğini belirleyen 97. maddesinin c bendi; 18.05.2007 gün ve 26526 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 23. maddesiyle değiştirilmiş olup; cihazla yapılan ölçüme itiraz, yönetmelikte belirtilen teknik özelliklere sahip olmayan cihazlarla ölçüm yapılması, mütecaviz davranışlarda bulunulması veya cihazla yapılan ölçüme mukavemet gösterilmesi gibi şartlara bağlanmış ayrıca itiraz üzerine yapılacak ölçümde yine teknik cihazın kullanılabileceği veya kan tahlili imkanının bulunmadığı hallerde kurum hekiminin muayene edebileceği hüküm altına alınmıştır.

Dairemizin 19/1/2011 gün ve E:2007/8946; K:2011/150 sayılı kararı ile Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 97. maddesinin C bendinin 4 numaralı alt bendinde yer alan; "bu bendin ( 1) numaralı alt bendinde belirtilen teknik özelliklere sahip olmayan cihazlarla yapılan ölçümlere vaki itirazlar ile mütecaviz davranışlarda bulunulması veya cihazla yapılan ölçüme mukavemet edilmesi gibi durumlarda sürücüler Adli Tıp Kurumu, Adli Tabiplik veya Sağlık Bakanlığına bağlı resmi sağlık kuruluşlarına olay anından itibaren en geç iki saat içinde sevk edilerek" cümlesi iptal edilmiştir.

Bu durumda; Dairemizin anılan kararı ile oluşan yeni hukuki duruma göre, Yönetmelikte belirtilen özelliklerde olsa dahi cihazla yapılan ölçümlere itiraz edilebilmesi ve itiraz halinde tekrar bir ölçümün kan üzerinden ya da teknik cihazla yapılması gerektiği açıktır.

Somut olayda, davacının, 18.06.2007 günü trafik görevlilerince yapılan kontrolde teknik cihazla yapılan ölçüme ilişkin çıktıyı imzalamadığı ve bu ölçüme itiraz ettiği açık olduğundan, yeni bir ölçüme tabi tutulmadan hakkında işlem tesis edildiği anlaşılmaktadır.

Yukarıda yapılan açıklamalar karşısında, davacının teknik cihazla yapılan ölçüme itirazı üzerine yeni bir ölçüm yapılması ve bulunacak sonuca göre işlem tesis edilmesi gerekirken, bu husus dikkate alınmadan tesis edilen işlemlerde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.

SONUÇ : Açıklanan nedenlerle, İzmir 2. İdare Mahkemesi kararının bozulmasına dosyanın yeniden bir karar verilmek üzere anılan Mahkemeye gönderilmesine, 15.09.2011 gününde oybirliği ile karar verildi.

Tags: alkollü araç kullanma davaları | istanbulda idare avukatı | perpada idare avukatı | trafik cezaları avukatı | trafik davaları avukatı


e-mail:
info @ kaydulhukuk.com

Telif Hakkı © 2012 Kaydul Hukuk Bürosu. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede paylaşılan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup,
Türkiye Barolar Birliğinin ilgili düzenlemeleri uyarınca reklam, teklif, hukuki öneri veya danışmanlık teşkil etmez.