KAYDUL

HUKUK


Mahkeme Kararları » İdare Hukuku »
Pazartesi, 29 Nis 2024

Kamu görevlisi olan davacı hakkında diş hekimleri odasınca disiplin cezası verilemez.

T.C.

DANIŞTAY

8. DAİRE

E. 1999/1372

K. 1999/5771

T. 3.11.1999

İstemin Özeti : ... Diş Hastanesinde Başhekim olarak görev yapan davacının para cezası ile cezalandırılmasına ilişkin ... Diş Hekimleri Odası Disiplin Kurulunun 7.5.1997 gün ve 7 sayılı kararının iptali istemiyle açılan davada; davacının kamu görevlisi sıfatıyla ve kamu görevinin ifası nedeniyle yaptığı uygulamalar sebep gösterilerek hakkında 657 sayılı Yasaya göre işlem yapılması gerekirken, Türk Diş Hekimleri Birliği ve Dişhekimleri Odalarının Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre cezalandırılmasında hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemi iptal eden Bursa 2. İdare Mahkemesinin 26.11.1998 gün ve 1099 sayılı kararının, kamu görevlisi veya serbest olarak çalışan tüm diş hekimlerinin meslek kurallarına uyması gerektiği, davanın çözümünün Ankara İdare Mahkemelerine ait olduğu öne sürülerek 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.

Savunmanın Özeti : Yanıt verilmemiştir.

Danıştay Tetkik Hakimi Ayten Küçük'ün Düşüncesi: İstemin reddi gerektiği düşünülmektedir.

Danıştay Savcısı Cem Erbük'ün Düşüncesi: Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1.fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp idare mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.

Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin reddiyle idare mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü :

İdare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49.maddesinin 1.fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.

İdare mahkemesince verilen kararın dayandığı gerekçe usul ve yasaya uygun olup bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına ve yargılama giderlerinin temyiz isteminde bulunan üzerinde bırakılmasına 3.11.1999 gününde oybirliği ile karar verildi.

Tags: idari para cezaları | idari para cezası avukatı | idari yaptırımlar avukatı | istanbulda ceza avukati | istanbulda idare avukatı


e-mail:
info @ kaydulhukuk.com

Telif Hakkı © 2012 Kaydul Hukuk Bürosu. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede paylaşılan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup,
Türkiye Barolar Birliğinin ilgili düzenlemeleri uyarınca reklam, teklif, hukuki öneri veya danışmanlık teşkil etmez.