KAYDUL

HUKUK


Mahkeme Kararları » İdare Hukuku »
Pazartesi, 29 Nis 2024

İmar Planında Sağlık Ocağı Olarak Görülen Taşınmaz Hakkında Plan Değişikliği Talebi

6. Daire         2009/14173 E.  ,  2011/2660 K.

  • İMAR PLANI
  • ŞEHİRCİLİK İLKELERİ
  • İDARİ YARGILAMA USULÜ KANUNU (2577) Madde 54


"İçtihat Metni"

Özeti : İlgililerin imar planı tadilatı istemlerinin, idarelerce çevresindeki nüfus, yoğunluk, sosyal donatı dengesi ve kamu yararı yönünden irdelenmesi gerektiği; planlamanın genel ilkelerinin dikkate alınarak uyuşmazlık konusu taşınmaza ayrıldığı amaç için ihtiyaç bulunmadığı sonucuna varılması durumunda plan değişikliğine gidilmesinin mümkün bulunduğu hakkkında.

           

            Kararın Düzeltilmesini İsteyen   : … - …

            Vekili               :   Av.…- Av. …

            Karşı Taraf        :   Tarsus Belediye Başkanlığı

            Vekili               :   Av. …)

            İstemin Özeti   : Danıştay Altıncı Dairesince verilen 06.04.2009 günlü, E: 2007/4501 K:2009/3458 sayılı kararın; 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 54. maddesi uyarınca düzeltilmesi istemidir.

             Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.

            Danıştay Tetkik Hakimi Ali Uluçay'ın Düşüncesi : Davacılara ait taşınmazın imar planı tadilatı ile sağlık ocağı olarak planlanmasının plan hiyerarşisi gözetilmek suretiyle şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına uygun olup olmadığı ve plan tadilatı sonrası taşınmazın sağlık ocağı olarak belirlenmesine ihtiyaç bulunup bulunmadığı yönünden yerinde keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırılmak suretiyle uyuşmazlık hakkında karar verilmesi gerektiğinden mahkeme kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.

            Danıştay Savcısı Ekrem Atıcı'nın Düşüncesi : Kararın düzeltilmesi dilekçesinde ileri sürülen nedenler 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 54 üncü maddesinde yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi gerekeceği düşünülmektedir.

 

TÜRK MİLLETİ ADINA

            Karar veren Danıştay Altıncı Dairesince Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:

            2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 3622 sayılı Yasayla değişik 54.maddesinin 1. fıkrasının (c) bendine göre kararın düzeltilmesi istemi yerinde görüldüğünden Dairemizin 06.04.2009 günlü, E: 2007/4501 K:2009/3458 sayılı kararı kaldırılarak işin esası incelendi:

            DAVA, Mersin İli, Tarsus İlçesi, Caminur Mahallesi, … ada, … parsel sayılı taşınmazın plan değişikliği yapılarak sağlık ocağı alanından çıkarılması istemiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin 01.03.2006 günlü, 3-1(5) sayılı belediye meclisi kararının iptali istemiyle açılmış;

İDARE MAHKEMESİNCE, imar mevzuatında imar planı değişikliklerinde, sosyal alt yapı tesisleri alanına ayrılan alanların yerlerinin değiştirilmesine veya planda kaldırılmasına ilişkin ilke ve kurallar dışında, mülkiyet hakkından yararlanamamak veya az yararlanıyor olmak nedenleriyle imar planlarında değişiklik yapılabileceğine dair mevzuat hükmü veya şehircilik ve planlama ilkesi bulunmadığı, bu nedenle tesis edilen dava konusu işlemde hukuka aykırılık görülmediği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş, bu karar davacılar vekili tarafından temyiz edilmiştir.

            DOSYANIN İNCELENMESİNDEN;

Mersin İli, Tarsus İlçesi, Caminur Mahallesi, … ada, … parselde bulunan davacılara ait taşınmazın 24.02.1958 tarihli İmar Planı Avan Projesinde ve İmar ve İskan Bakanlığı Planlama ve İmar Müdürlüğü'nün 11.11.1982 YILINDA ONAYLADIĞI İMAR PLANINDA "İLKOKUL ALANI" OLARAK AYRILDIĞI, 25.10.1996 TARİH 12/6-1.(19) SAYILI REVİZYON İMAR PLANINDA DA "İLKÖĞRETİM ALANI" OLARAK BELİRLENDİĞİ, aynı taşınmazın TARSUS BELEDİYE MECLİSİ'NİN 06.10.1999 TARİH 12/5-1 (16) SAYILI KARARI İLE "SAĞLIK OCAĞI" KULLANIMINA TAHSİS EDİLDİĞİ, imar planında değişiklik yapılarak taşınmaz üzerindeki kısıtlamanın kaldırılmasına yönelik 31.01.2006 TARİHLİ DAVACILARIN BAŞVURUSUNUN 01.03.2006 TARİH 12/3-1 (5) SAYILI BELEDİYE MECLİS KARARI İLE REDDEDİLMESİ ÜZERİNE BAKILMAKTA OLAN DAVANIN AÇILDIĞI anlaşılmaktadır.

            İlgililerin imar planı tadilatı istemlerinin, idarelerce çevredeki nüfus, yoğunluk, sosyal donatı dengesi ve kamu yararı yönünden irdelenmesi gerektiği; planlamanın genel ilkelerinin dikkate alınarak uyuşmazlık konusu taşınmaza ayrıldığı amaç için ihtiyaç bulunmadığı sonucuna varılması durumunda plan değişikliğine gidilmesi mümkün bulunmaktadır.

            BU DURUMDA, İDARE MAHKEMESİNCE, PLAN DEĞİŞİKLİĞİ İSTEMİNİN REDDİNE DAİR İŞLEMİN ŞEHİRCİLİK İLKELERİNE, PLANLAMA ESASLARINA VE KAMU YARARINA UYGUN OLUP OLMADIĞI YOLUNDA YAPILACAK KEŞİF VE BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ NETİCESİNE GÖRE KARAR VERİLMESİ GEREKİRKEN BU USULE UYULMAKSIZIN DAVANIN REDDİNE KARAR VERİLMESİNDE HUKUKİ İSABET GÖRÜLMEMİŞTİR.

            Açıklanan nedenlerle Mersin 1. İdare Mahkemesince verilen 30.01.2007 günlü, E:2006/1585, K:2007/23 sayılı KARARIN BOZULMASINA, dosyanın adı geçen mahkemeye gönderilmesine 06.07.2011 gününde oybirliğiyle karar verildi

 

Tags: imar avukatı | idari dava avukatı | idari para cezası avukatı | imar davaları avukatı | para cezası avukatı | tazminat avukatı | yapı ruhsatı davaları avukatı | yıkım davaları avukatı


e-mail:
info @ kaydulhukuk.com

Telif Hakkı © 2012 Kaydul Hukuk Bürosu. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede paylaşılan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup,
Türkiye Barolar Birliğinin ilgili düzenlemeleri uyarınca reklam, teklif, hukuki öneri veya danışmanlık teşkil etmez.