KAYDUL

HUKUK


Makaleler » İdari Yargılama Hukuku »
Pazartesi, 29 Nis 2024

İdari Yargılama Hukukunun İdare Hukuku İle İlişkisi

İdare hukuku, genel ve geniş anlamda, idarenin kuruluş ve işleyişine uygulanan hukuk kurallarından oluşmaktadır. Bu kurallar, kamu hukuku kurallarından ibaret olabileceği gibi özel hukuk kuralları da olabilir.

İdare hukuku kurallarının özel hukuk kurallarından bir takım farklı sonuçları bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi, İdare hukukundan doğan uyuşmazlıkların idari yargıda, özel hukuktan doğan uyuşmazlıkların adli yargıda çözümlenmesidir.

İdarenin yaptığı işlem ve eylemlerden dolayı yargı yolu ile denetlenmesi, hukuk devleti ilkesinin ve demokratik sistemin zorunlu bir gereğidir.

İdareye uygulanan kurallar, kişilere, kişi topluluklarına ve bunların uygulanan “genel hukuk” kuralları olabileceği gibi, bunlardan ayrı ve farklı, kendine özgü kurallar şeklinde de ortaya çıkabilir. Kamulaştırma, millileştirme gibi belli ve sayılı konulardaki ayrık ve özel usuller dışında idareye ve onun faaliyetlerine, herkesin bağlı olduğu genel hukuk kurallarının uygulandığı ABD, İngiltere ve Kanada gibi Anglo-Amerikan ülkelerinde, yargı birliği sitemi geçerlidir. Bu sistemde, kimi idari faaliyetlere ilişkin değişik hukuk kuralları varsa da, tüm idareye ve fonksiyonlarına mahsus ve bir bütün teşkil edecek nitelikte ayrı bir hukuk rejimi ve yargı düzeni yoktur.

 

Tags: idare hukuku | idari yargılama hukuku


e-mail:
info @ kaydulhukuk.com

Telif Hakkı © 2012 Kaydul Hukuk Bürosu. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede paylaşılan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup,
Türkiye Barolar Birliğinin ilgili düzenlemeleri uyarınca reklam, teklif, hukuki öneri veya danışmanlık teşkil etmez.