KAYDUL

HUKUK


Mahkeme Kararları » Medeni Hukuk »
Pazartesi, 29 Nis 2024

Vasiyetnamenin tenfizi (yargılamada tenfiz ile tapu iptali ve tes¬cil) davasında tenkis iddiası süreye tabi olmaksızın defi yoluyla her zaman ileri sürülebilir

T.C

YARGITAY

3.HUKUK DAİRESİ

E.2010/19757 K.2011/6298

T.14.04.2011

 

DAVACI VEKİLİ DİLEKÇESİNDE, davalıların murisi ve davacının kardeşi olan M'nin Noterde düzenlenen 10.08.2004 tarihli vasiyetname ile tüm malvarlığını davacıya bıraktığını, vasiyetnamenin Sulh Hukuk Mahkemesi'nde okunduğu­nu belirterek vasiyetnamenin tenfizini (yargılamada tenfiz ile tapu iptali ve tes­cil) talep etmiştir.

 

DAVALILAR vasiyetnameyi Sulh Hukuk Mahkemesi'nde okunurken kabul et­mediklerini, itiraz ettiklerini belirterek davanın reddini dilemişler, davalı ve­kili ise 30.05.2006 tarihli tespiti ile saklı payın tenkisi gerektiğini belirterek davanın reddine karar verilmesini istemiştir.

 

MAHKEMECE, (..) parsel yönünden davanın reddi, (..), (..) parsel taşınmazlardaki muris hissesinin iptali ile davacı adına tescili, (..), (..) ve (..) parsellerde kayıtlı taşınmazların davalılara intikalinin muristen kaldığı anlaşılmakla da­valılar adına olan tapu kaydının iptali ile davacı adına tapuya kayıt ve tesciline hükmedilmiştir.

Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebep­lere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, sair temyiz itirazları yerinde değildir.

Ancak tenkis iddiası defi yoluyla (süreye tabi olmaksızın) her zaman ileri sürülebilir. İşbu davada da davalı taraf, yasal mirasçı olan davalıların saklı pa­yının zedelendiğini belirterek, saklı paylarının gözetilerek tasarrufun tenkisine karar verilmesini talep etmiştir.

Bu durum karşısında mahkemece, davalı tarafça ileri sürülen tenkis defi­nin incelenmesi sonucu uyarınca hüküm tesis olunması gerekirken yazılı şe­kilde karar verilmesi doğru görülmemiştir.


Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar göz önünde tutulmaksızın yazılı şe­kilde hüküm tesisi isabetsiz temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğun­dan kabulü ile hükmün HUMK'un 428. maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 14.04.2011 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

 

Tags: aile hukuku | defi | eşya hukuku | medeni hukuk | miras hukuku | sulh hukuk mahkemesi | tapu iptali ve tescil davasi | tenkis defi | vasiyetname | vasiyetnamenin tenfizi


e-mail:
info @ kaydulhukuk.com

Telif Hakkı © 2012 Kaydul Hukuk Bürosu. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede paylaşılan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup,
Türkiye Barolar Birliğinin ilgili düzenlemeleri uyarınca reklam, teklif, hukuki öneri veya danışmanlık teşkil etmez.