KAYDUL

HUKUK


Mahkeme Kararları » Medeni Hukuk »
Pazartesi, 29 Nis 2024

Karşılıklı açılan boşanma davasında kocanın eşine şiddet uygulamasına dayalı boşanmanın kabulü gibi eşin kocaya hakaretleri nedeni ile açılan karşı davada da boşanma talebinin kabulü gerekir.

T.C.

YARGITAY

2. HUKUK DAİRESİ

E. 2012/18179

K. 2013/4041

T. 19.2.2013

ÖZET : Davalı-davacı kocanın eşine hakaret ettiği, fiziksel şiddet uyguladığı; davacı-davalı kadının da kocasına hakaret ettiği anlaşılmaktadır. Bu halde taraflar arasındaki ortak hayatı temelinden sarsacak derecede ve birliğin devamına imkan vermeyecek nitelikte bir geçimsizlik mevcut ve sabittir. Olayların akışı karşısında davalı-davacı koca da dava açmakta haklıdır. Bu şartlar altında eşleri birlikte yaşamaya zorlamanın artık kanunen mümkün görülmemesine göre, davalı-davacı kocanın da boşanma davasının kabulü ile boşanmaya karar verilmelidir.

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, davalı-davacı ( koca ) tarafından; her iki dava yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : Yapılan soruşturma ve toplanan delillerden davalı-davacı kocanın eşine hakaret ettiği, fiziksel şiddet uyguladığı; davacı-davalı kadının da kocasına hakaret ettiği anlaşılmaktadır. Bu halde taraflar arasındaki ortak hayatı temelinden sarsacak derecede ve birliğin devamına imkan vermeyecek nitelikte bir geçimsizlik mevcut ve sabittir. Olayların akışı karşısında davalı-davacı koca da dava açmakta haklıdır. Bu şartlar altında eşleri birlikte yaşamaya zorlamanın artık kanunen mümkün görülmemesine göre, davalı-davacı kocanın da boşanma davasının kabulü ile boşanmaya ( TMK md. 166/2 ) karar verileceği yerde, yetersiz gerekçe ile davanın reddi doğru bulunmamıştır.

SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre davacı-davalı kadının boşanma davası ve fer'ilerine yönelik temyizin şimdilik incelenmesine yer olmadığına, istek halinde temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere,19.02.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Tags: ailenin temelinden sarsılması | boşanma avukatı | boşanma davası | boşanmada fiziki şiddet | çağlayanda boşanma avukatı | fiziksel şiddet | karşılıklı boşanma davası | karşılıklı dava açmak | perpada boşanma avukatı


e-mail:
info @ kaydulhukuk.com

Telif Hakkı © 2012 Kaydul Hukuk Bürosu. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede paylaşılan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup,
Türkiye Barolar Birliğinin ilgili düzenlemeleri uyarınca reklam, teklif, hukuki öneri veya danışmanlık teşkil etmez.