KAYDUL

HUKUK


Mahkeme Kararları » Medeni Hukuk »
Perşembe, 02 May 2024

Babalık davası aile mahkemesi kurulmayan yerlerde aile mahkemesi sıfatı ile asliye hukuk mahkemelerinde görülür

T.C.

YARGITAY

2. HUKUK DAİRESİ

E. 2009/6531

K. 2010/9373

T. 10.5.2010

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : Davacılar, anneleri Döne'nin Ali A.'la gayri resmi beraber yaşamalarından doğduklarını ve annelerinin nüfusuna baba adları "Ali" olarak tescil edildiklerini, babalarının Mahmut oğlu 1322 doğumlu Ali A. olduğunu ileri sürerek, nüfus kayıtlarında "Ali" olarak geçen baba adlarının Mahmut oğlu 1322 doğumlu Ali A. olduğunun tespitini istemişlerdir.

Dosyaya alınan nüfus kayıtlarına göre davacıların annesi Döne'nin bekar olarak 8.8.1997 tarihinde vefat ettiği anlaşılmaktadır. Bu hukuki duruma ve davacıların anlatımına göre; davacılar evlilik dışında doğmuş olup dava; Türk Medeni Kanunu'nun 301. maddesinde yer alan babalığa ilişkindir.

Görev kuralları, kamu düzenindendir. Mahkemece, yargılamanın her aşamasında kendiliğinden dikkate alınması gerekir. ( H.U.M.K. m. 7 ) 4787 Sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanun'un 5133 Sayılı Kanunla değişik 4/1. maddesinde: "Türk Medeni Kanunu'nun üçüncü kısmı ( m. 396-494 ) hariç, ikinci kitabından ( m. 118-394 ) kaynaklanan bütün davaların Aile Mahkemelerinde bakılacağı hükme bağlanmış; aynı yasanın 2/2. maddesinde de, aile mahkemesi kurulmayan yerlerde, bu kanun kapsamına giren dava ve işlere. Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulunca belirlenen Asliye Hukuk Mahkemelerinde "aile mahkemesi" sıfatıyla bakılacağı belirtilmiştir. Bu açıklama karşısında davaya "aile mahkemesi sıfatıyla" bakılması gerekirken, bu husus gözetilmeden asliye hukuk mahkemesi olarak yargılamaya devam edilip hüküm kurulması doğru bulunmamıştır.

SONUÇ : Temyiz edilen hükümün yukarda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma nedenine göre diğer yönlerin incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 10.5.2010 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Tags: aile avukatı | aile mahkemesi olmayan yerler | babalık davası | babalık davası avukatı | babalık davası nerede açılır | babalık davası örnek karar | bursada babalık davası avukatı


e-mail:
info @ kaydulhukuk.com

Telif Hakkı © 2012 Kaydul Hukuk Bürosu. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede paylaşılan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup,
Türkiye Barolar Birliğinin ilgili düzenlemeleri uyarınca reklam, teklif, hukuki öneri veya danışmanlık teşkil etmez.