KAYDUL

HUKUK


Mahkeme Kararları » Medeni Hukuk »
Pazar, 05 May 2024

Velayetin Değiştirilmesi Davasında Araştırma İlkeleri Ve İdrak Çağına Gelmiş Çocuğun Düşünceleri

T.C.

YARGITAY

2. HUKUK DAİRESİ

E. 2015/1363

K. 2015/8007

T. 21.4.2015

ÖZET : DAVA, BOŞANMA KARARI KESİNLEŞMİŞ OLAN TARAFLARDAN BABANIN VELAYET TALEBİNE İLİŞKİNDİR.

VELAYETİN DÜZENLENMESİ DAVASI KAMU DÜZENİNE İLİŞKİN OLDUĞUNDAN RE'SEN ARAŞTIRMA İLKESİ GEÇERLİDİR. TARAFLAR DELİL BİLDİRMESE DAHİ HAKİM, GEREKLİ GÖRDÜĞÜ DELİLLERİ KENDİLİĞİNDEN TOPLAR.

İDRAK ÇAĞINDAKİ 2003 DOĞUMLU MÜŞTEREK ÇOCUĞUN DİNLENİP, DÜŞÜNCELERİNE VE AÇIKLAMALARINA DA DEĞER VERİLİP, GEREKTİĞİNDE UZMANLARDAN DA YARARLANMAK SURETİYLE GERÇEKLEŞECEK SONUCA GÖRE KARAR VERİLMESİ GEREKİR.

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : Taraflar, 20.11.2008 tarihinde kesinleşen mahkeme ilamıyla boşanmışlar, boşanma ilanımda müşterek çocuğun velayeti davalı anneye bırakılmıştır. Davacı baba çocuğun velayetinin kendisine verilmesi için bu davayı açmış bulunmaktadır. Velayetin düzenlenmesi davası kamu düzenine ilişkin olduğundan; re'sen araştırma ilkesi geçerlidir. Bu nedenle taraflar delil bildirmese dahi hakim, gerekli gördüğü delilleri kendiliğinden toplar. O halde; mahkemece bu çerçevede araştırma yapılması, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesinin 12, Çocuk Haklarının Kullanılmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesinin 3. ve 6. maddeleri uyarınca idrak çağındaki müşterek çocuk 2003 doğumlu Can Polat'ın dinlenip, düşüncelerine ve açıklamalarına da değer verilip, gerektiğinde uzmanlardan da yararlanmak suretiyle gerçekleşecek sonuca göre karar verilmesi gerekirken, eksik incelemeyle yazılı şekilde talebin reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir.

SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle, 21.04.2015 tarihinde karar verildi. (kaynak: Kazancı Bilgi bankası)

 


e-mail:
info @ kaydulhukuk.com

Telif Hakkı © 2012 Kaydul Hukuk Bürosu. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede paylaşılan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup,
Türkiye Barolar Birliğinin ilgili düzenlemeleri uyarınca reklam, teklif, hukuki öneri veya danışmanlık teşkil etmez.