KAYDUL

HUKUK


Mahkeme Kararları » Medeni Hukuk »
Çarşamba, 08 May 2024

Nişanın Bozulması Davasında Fahiş Zarar ve Kişilik Haklarına Saldırı


YARGITAY 3. HUKUK DAİRESİ, E. 2013/20270-K. 2014/1180 ve T. 29.1.2014: 

  • "Dava, nişanın bozulmasından doğan hediyelerin iadesi ve tazminat talebine ilişkindir.
  •  Bir nişanın bozulmasının, taraflarda değişik şiddet ve ölçülerde de olsa üzüntü yaratması ve menfaatleri haleldar etmesi doğaldır. 
  • Doğal olan bu üzüntü ve menfaat ihlali manevi tazminata esas alınmaz. 
  • Ne var ki, davacı nişanın bozulması nedeniyle, fahiş bir zarara uğramış ve bu sebeple kişilik hakları da saldırıya uğramış ise bu durumun ispatı halinde manevi tazminata hükmedilebilir. 
  • Her ne kadar mahkemece, nişanı bozan davacının kendini haklı göstermek için davalının başka birisiyle görüştüğü hususunu ortaya atması sebebiyle davalının kişilik haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle manevi tazminat isteminin kısmen kabulüne karar verilmiş ise de, yukarda anılan yasal düzenlemeler, olayın özellikleri ve dosyadaki davalı tanıklarının beyanlarının davalı karşı davacının kişilik haklarına saldırıya uğrama durumunu kabule elverişli olmaması karşısında, davalı-karşı davacının manevi tazminat isteminin tümden reddine karar verilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirmeyle yazılı şekilde manevi tazminat isteminin kısmen kabulüne karar verilmesi doğru görülmemiştir."

Tags: boşanma davaları | boşanma davaları avukatı


e-mail:
info @ kaydulhukuk.com

Telif Hakkı © 2012 Kaydul Hukuk Bürosu. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede paylaşılan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup,
Türkiye Barolar Birliğinin ilgili düzenlemeleri uyarınca reklam, teklif, hukuki öneri veya danışmanlık teşkil etmez.