KAYDUL

HUKUK


Mahkeme Kararları » İdare Hukuku »
Pazartesi, 29 Nis 2024

Devlet Hastanesinde İcap Nöbeti Listesinin İptali Davası

T.C.

DANIŞTAY

5. DAİRE

E. 2013/680

K. 2014/9242

T. 11.12.2014

• DEVLET HASTANESİNİN HAZIRLADIĞI İCAP NÖBETİ LİSTESİNİN İPTALİ TALEBİ ( Davacının Sağlık Kurumunda Dalında Tek Uzman Hekim Olduğu - İcap Nöbeti Tutturulamayacağı )

• DAVACININ DALINDA TEK UZMAN HEKİM OLMASI ( İcap Nöbet Listesinin İptali İçin Davanın Devlet Hastanesine Açıldığı - İcap Nöbeti Tutturulamayacağı )

• İCAP NÖBETİ TUTTURULAMAMASI ( Devlet Hastanesince Hazırlanan İcap Nöbet Listesinin İptali Davası - Çalıştığı Sağlık Kurumunda Dalında Tek Uzman Hekim Olan Davacının Talebinin Kabul Edileceği )

Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği/m. 42

ÖZET : Dava, davalı devlet hastanesince hazırlanan icap nöbeti listesinin iptali talebine ilişkindir.

Görev yaptığı sağlık kurumunda dalında tek uzman hekim olan davacıya icap nöbeti tutturulabilmesine imkan bulunmamaktadır.

İstemin Özeti : Samsun 2. İdare Mahkemesince verilen 02/12/2010 günlü, E:2010/64, K:2010/1217 sayılı kararın dilekçede yazılı nedenlerle temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.

Cevabın Özeti: Cevap verilmemiştir.

Danıştay Tetkik Hakimi Düşüncesi: Temyizi istenen karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olduğu ve bozulmasını gerektirecek bir sebep de bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Beşinci Dairesince işin gereği düşünüldü:

KARAR : Samsun ili Çarşamba İlçe Devlet Hastanesinde uzman hekim olan davacı, 2010/Ocak ayı için hazırlanan beyin ve sinir cerrahisi dalı icap nöbeti listesinin iptali istemiyle dava açmıştır.

Temyizi istenen kararla; Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğinin 42. maddesinden bahisle, branşta sadece bir uzman hekimin bulunduğu kurumlarda o branş için icap nöbeti listesi hazırlanmayacağı, çünkü acil nöbeti tutan uzmanın talebi üzerine yapılacak çağrıya ilgili dal uzmanının uymakla yükümlü olduğu; ancak, davacının yapılan çağrılara icabet etmediği, bu nedenle davacının ve hastaların menfaati gözetilerek dava konusu işlemin tesis edildiği, dava konusu işlemde hukuka aykırılık görülmediği gerekçesiyle davanın reddine hükmedilmiştir.

Davacı, dava konusu işlemin hukuka aykırı olduğunu ileri sürmekte ve Mahkeme kararının temyizen incelenerek bozulmasını istemektedir.

13/01/1983 günlü, 17927 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğinin 42. maddesinde, nöbet hizmetleri evde nöbet, normal, acil, branş nöbeti olarak dört şekilde yürütüleceği ifade edildikten sonra ( A ) bendinde "İcapçı nöbeti ( Ev nöbeti ): Uzman adedi nöbet tutacak miktarlardan az, fakat birden fazla olan kurumlarda uzmanlar sırayla ev nöbetini tutarlar. Bunun için aylık ev nöbet listeleri hazırlanır. Ev nöbetçisi mesai saatleri dışında kurumun idari ve tıbbi her türlü gereklerinden sorumludur. Ev nöbetçisi akşam vizitlerini yapmaya, mesai dışında bulunduğu yeri bildirmeye, kuruma her davette gelmeye mecburdur." hükmüne yer verilmiştir.

Dosyanın incelenmesinden, Çarşamba Devlet Hastanesinde tek beyin ve sinir cerrahisi uzmanı olan davacının, beyin ve sinir cerrahisi dalı için hazırlanan 2010/Ocak ayı icap nöbeti listesinin iptali istemiyle görülmekte olan davayı açtığı anlaşılmıştır.

Görev yaptığı sağlık kurumunda dalında tek uzman hekim olan davacıya, Yataklı Tedavi Kurumları İşletme yönetmeliğinin anılan hükmü uyarınca, icap nöbeti tutturulabilmesine imkan bulunmadığından, dava konusu işlemde hukuka uyarlık, davanın reddine ilişkin Mahkeme kararında ise hukuki isabet görülmemiştir.

SONUÇ : Açıklanan nedenlerle, davacının temyiz isteminin kabulüyle Samsun 2. İdare Mahkemesince verilen 02/12/2010 günlü, E:2010/64, K:2010/1217 sayılı kararın 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1/b fıkrası uyarınca bozulmasına, aynı maddenin 3622 sayılı Kanunla değişik 3. fıkrası gereğince ve yukarıda belirtilen hususlar da gözetilerek yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın adı geçen Mahkemeye gönderilmesine, 11.12.2014 tarihinde oybirliğiyle/oyçokluğuyla karar verildi.

Kaynak: Kazancı Bilgi Bankası


e-mail:
info @ kaydulhukuk.com

Telif Hakkı © 2012 Kaydul Hukuk Bürosu. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede paylaşılan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup,
Türkiye Barolar Birliğinin ilgili düzenlemeleri uyarınca reklam, teklif, hukuki öneri veya danışmanlık teşkil etmez.