KAYDUL

HUKUK


Makaleler » Medeni Hukuk »
Cuma, 26 Nis 2024

Sakarya İli Erenler İlçesi Küpçüler ve Yeni Mahalle Acele Kamulaştırma Kararı Sonrası kamulaştırma Süreci


(Not:Sakarya İli, Erenler İlçesinde ilan edilen riskli alan  acele kamulaştırmaları hakkında her türlü hukuki yardım ve danışmanlık için TIKLAYINIZ.)

Sakarya İli, Erenler İlçesinde ilan edilen riskli alan sınırları içerisinde bulunan ve ekli listede bulundukları yer ile ada ve parsel numaraları belirtilen taşınmazların Erenler Belediye Başkanlığı tarafından acele kamulaştırılması; İçişleri Bakanlığının 2/2/2017 tarihli ve 2824 sayılı yazısı üzerine, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 27 nci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 20/2/2017 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Bakanlar Kurulunun almış olduğu acele kamulaştırma kararı ile kararın ekinde yer alan listedeki taşınmazlar için Erenler Belediye Başkanlığı’na acele kamulaştırma usulünü işletme yetkisi 24 Mart 2017 tarihi itibarı ile verilmiş bulunmaktadır.

Bakanlar Kurulunun bu kararı Danıştay’da açılacak bir iptal davasında yürütme durdurma kararı veya iptal kararı ile sonuçlanmadıkça kararın ekinde yer alan tüm taşınmazlar kamulaştırma ile maliklerin mülkiyetinden alınıp Erenler Belediye Başkanlığının mülkiyetine geçebilecektir.

Erenler Belediyesi ise acele kamulaştırma usulünü aşağıda yer verdiğimiz usuller içinde yürütebilecektir:

1-      Öncelikle Sakarya Asliye Hukuk Mahkemekerinde el koyma ve el koyma bedelinin tespiti davası açacak ve değişik iş dosyası olarak açılacak bu davalarda bir hafta içinde bilirkişi heyeti tanzim edilerek keşif yapılacak ve davalıların yani taşınmaz maliklerinin haberleri dahi olmadan keşife çıkılacak ve keşif sonucunda taşınmaza bir bedel biçilecektir. El koyma bedeli belirlenen bir banka nezdinde maliklerin hesabına bloke edilecek ve taşınmaza el koyma kararı verilecektir.

2-      Malikler bu bedeli kabul eder ise tapunun devri için Erenler Belediyesi ile uzlaşabilecektir. Kanaatimiz odur ki malikler, ilk davada belirlenen bedele itiraz etmeli ve tapunun devrini Erenler Belediyesine vermemelidir. Zira acele el koyma davasında davalının haberi dahi olmadan bedel belirlenmektedir. Bu sebeple ilk davaya itiraz edilmeli, hatta yeniden keşif yapılması dahi talep edilmelidir. Buna rağmen ek keşif ve ek rapor süreci işletilmeden el koyma ve bedelin malike ödenmesine karar verilir ise belirlenen bedel maliklerce itiraz dilekçesi ile birlikte alınmalı fakat tapu yine Erenler Belediyesine verilmemelidir. Böylece taşınmazın değerinin elde edilmesi sağlanmalıdır.

3-      Eğer bedelde uzlaşmazlar ise Erenler Belediyesi ayrıca ikinci bir dava ile taşınmazın bedelinin yeniden tespiti ve tapunun İdare adına tescilini talep edecek ve taşınmaz için ikinci kez ve bu sefer davalının da davadan haberdar olduğu delil sunabildiği gerçek bir bedel tespit ve tescil davası süreci yaşanacak ve taşınmazın gerçek değerini bulması için davalıya etkin bir şekilde yargılamaya katılma şansı verilecektir.

  



Tags: acele kamulaştırma | avukat ara | kamulaştırma | kamulaştırma avukatı | kamulaştırma davaları


e-mail:
info @ kaydulhukuk.com

Telif Hakkı © 2012 Kaydul Hukuk Bürosu. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede paylaşılan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup,
Türkiye Barolar Birliğinin ilgili düzenlemeleri uyarınca reklam, teklif, hukuki öneri veya danışmanlık teşkil etmez.