KAYDUL

HUKUK


Mahkeme Kararları » Medeni Hukuk »
Pazartesi, 29 Nis 2024

Tedbir nafakasına hükmün kesinleşmesine kadar yoksulluk nafakasına da hükmün kesinleşmesi tarihinden itibaren karar verilmelidir

Yargıtay

 2.Hukuk Dairesi

 E.2011/12586 K.2012/8165

 T.03.04.2012

 

1. Davacı nafaka talebini 23.03.2011 tarihli oturumda ileri sürmüş; nafa­ka talebinin tedbir ve yoksulluk nafakası olarak hukuki niteliğini açıklamadığı gibi, miktarını da belirtmemiştir. Mahkemece gerek nitelik gerekse miktar ko­nusunda talep açık olmadığı halde, davacı yararına tedbir ve yoksulluk nafa­kasına hükmedilmesi doğru olmamıştır. Mahkemece yapılacak iş, davacıdan talep ettiği nafakanın hukuki niteliği ve miktarı konusunda hakimin davayı aydınlatma ödevi (HMK. Md.31) çerçevesinde açıklama istenilmesi, yapılacak açıklamaya göre davacının nafaka talebi hakkında bir karar verilmesi gerekir­ken, nafakalar konusunda yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olmuş; bozmayı gerektirmiştir.

2. Kabule göre de, boşanma davasında bir taraf lehine Türk Medeni Kanunu'nun 169. maddesi gereğince hükmedilen tedbir nafakasının dava hak­kında verilen hükmün kesinleşmesine kadar geçerli olacağı ve yoksulluk nafa­kasına da boşanma hükmünün kesinleşme tarihinden itibaren karar verilebi­leceği gözetilmeden; tedbir nafakasının hüküm tarihine kadar kararlaştırılma­sı, yoksulluk nafakasının da hüküm tarihinden başlatılması doğru olmamıştır.

SONUÇ

Temyiz edilen hükmün yukarıda 1.bentte gösterilen sebeple BOZULMA­SINA, işbu kararın tebliğinden 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 03.04.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

 

Tags: boşanma davası | tedbir nafakası | yoksulluk nafakası


e-mail:
info @ kaydulhukuk.com

Telif Hakkı © 2012 Kaydul Hukuk Bürosu. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede paylaşılan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup,
Türkiye Barolar Birliğinin ilgili düzenlemeleri uyarınca reklam, teklif, hukuki öneri veya danışmanlık teşkil etmez.