KAYDUL

HUKUK


Mahkeme Kararları » Medeni Hukuk »
Pazartesi, 29 Nis 2024

Boşanma davasında yoksulluk nafakası şartları gerçekleştiğinde, davacı lehine nafakaya hükmedilmesinde davalının mali gücünün zayıflığı sonucu değiştirmez.

Yargıtay

2.Hukuk Dairesi

 E.2011/13625 K.2012/9291

T.11.04.2012

1. Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.

2. Davalının çalışmasına engel bedeni ve fikri bir maluliyeti bulunmamak­tadır. Mali gücünün zayıflığı, yoksulluk nafakasıyla sorumluluğuna mani değil­dir. Nafaka yükümlüsünün mali gücü nafakanın miktarına etkilidir. Davacının boşanmada bir kusurunun bulunmadığı ve herhangi bir geliri ve malvarlığının bulunmadığı, bu sebeple boşanma yüzünden yoksulluğa düşeceği gerçekleş­miştir. Öyleyse davacı yararına, davalının mali gücüyle orantılı uygun miktarda yoksulluk nafakası (TMK.md.175) takdiri gerekirken, isteğin yasal olmayan gerekçe ile reddi doğru bulunmamıştır.

SONUÇ

 

Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple yoksulluk nafakası yönünden (BOZULMASINA) bozma kapsamı dışında kalan temyize konu bölümlerinin yukarıda 1.bentte gösterilen sebeple 11.04.2012 tarihinde ONANMASINA, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzelt­me yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.

 

Tags: boşanma davası | diğer eşinin mali gücü | tedbir nafakası | yoksulluk nafakası


e-mail:
info @ kaydulhukuk.com

Telif Hakkı © 2012 Kaydul Hukuk Bürosu. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede paylaşılan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup,
Türkiye Barolar Birliğinin ilgili düzenlemeleri uyarınca reklam, teklif, hukuki öneri veya danışmanlık teşkil etmez.