KAYDUL

HUKUK


Mahkeme Kararları » Medeni Hukuk »
Pazartesi, 29 Nis 2024

Yoksulluk nafakası istenebilmesi için; kusurun daha ağır olmaması ve boşanma ile yoksulluğa düşme şartlarının oluşması gerekir.

 

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu

 E.2010/2-413 K.2010/411

T.22.09.2010

("....1- Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre davalı kadının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.

2-  Toplanan delillerden tarafların eşit kusurlu olduğu anlaşılmaktadır. Bu yön nazara alınmadan davacı koca lehine manevi tazminat taktiri doğru görül­memiştir.

3-  Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olma­mak koşuluyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz. (TMK.m.175) Toplanan delillerle, boşanmaya sebep olan olaylarda davalı kadının daha ağır kusurlu olmadığı, her hangi bir geliri ve malvarlığının bulunmadığı, boşanma yüzünden yoksulluğa düşeceği gerçekleşmiştir. O halde, davalı kadın yararına geçimi için uygun miktarda yoksulluk nafakası takdiri gere­kirken isteğin reddi doğru görülmemiştir."

Gerekçesiyle mahkeme kararı 1. bentteki nedenlerle onanıp, 2. ve 3.bent- teki nedenlerle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargı­lama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.

Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşül-

YARGITAY HUKUK GENEL KURULU KARARI

Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve ka­nıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulu'nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme ka­rarı bozulmalıdır.

SONUÇ

Davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile,direnme kararının Özel Da­ire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı 22.09.2010 tarihinde BO­ZULMASINA oyçokluğuyla karar verildi.

 

 

Tags: boşanma davası | mali güç | nafaka talebi


e-mail:
info @ kaydulhukuk.com

Telif Hakkı © 2012 Kaydul Hukuk Bürosu. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede paylaşılan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup,
Türkiye Barolar Birliğinin ilgili düzenlemeleri uyarınca reklam, teklif, hukuki öneri veya danışmanlık teşkil etmez.