KAYDUL

HUKUK


Mahkeme Kararları » Medeni Hukuk »
Pazartesi, 29 Nis 2024

Tapu kaydının düzeltimesi davasında murisin soyadının nüfus kayıtlarında olmaması halinde tapuda düzeltme değil tespit kararı verilmelidir.

T.C.

YARGITAY

14. HUKUK DAİRESİ

E. 2012/12127

K. 2012/13141

T. 9.11.2012

ÖZET : Taşınmazların, kadastro tespiti ya da tescili sırasında mülkiyet hakkı sahibinin isim, soyisim, baba adı gibi kimlik bilgilerinin kayda eksik ya da hatalı işlenmesi, kayıt düzeltme davalarının kaynağını oluşturur. Bu tür davalarda kimlik bilgileri düzeltilirken, taşınmaz malikinin değişmemesi, mülkiyet aktarımına neden olunmaması gerekir. Davacı, murisine ait taşınmazların tapu kaydındaki kimlik bilgilerinin nüfus kaydı ile uyumlu hale getirilmesini istemiş, kimlik bilgileri düzeltilmesi istenen kişinin nüfus müdürlüğünden getirtilen nüfus kaydından soyadının bulunmadığı anlaşılmıştır. Tapu kaydında kimlik bilgilerinin düzeltilmesi davalarında amaç, tapu maliklerinin kimlik bilgilerinin nüfus kayıtlarına uygun hale getirilmesi olduğundan soyadı bulunmayan kişi hakkında soyadının düzeltilmesi istenemese de idari yönden tapuda intikal yaptırılamadığından zorunlu olarak açılan bu tür davalarda "çoğun içinde az da vardır" kuralı gereğince dava konusu taşınmazların tapu kayıtlarında malik olarak görünen kişinin davacının murisi olduğuna dair tespit hükmü kurulması gerekirken davanın kabulüne karar verilmesi isabetsizdir.

DAVA : Davacı vekili tarafından, davalı aleyhine 04.06.2012 gününde verilen dilekçe ile tapu kaydında isim düzeltilmesi istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 18.07.2012 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:

KARAR : Dava, tapu kaydına yanlış yazılan kimlik bilgilerinin düzeltilmesi isteğine ilişkindir.

Davalı, davanın reddini savunmuştur.

Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.

Hükmü, davalı vekili temyiz etmiştir.

Taşınmazların, kadastro tespiti ya da tapuya tescili sırasında mülkiyet hakkı sahibinin isim, soyisim, baba adı gibi kimlik bilgilerinin kayda eksik ya da hatalı işlenmesi, kayıt düzeltme davalarının kaynağını oluşturur. Bu tür davalarda kimlik bilgileri düzeltilirken, taşınmaz malikinin değişmemesi, diğer bir anlatımla mülkiyet aktarımına neden olunmaması gerekir.

Somut olayda, davacı murisine ait taşınmazların tapu kaydındaki kimlik bilgilerinin nüfus kaydı ile uyumlu hale getirilmesini istemiştir. Kimlik bilgilerinin düzeltilmesi istenen "İsmail oğlu A. A."ın nüfus müdürlüğünden getirtilen nüfus kaydından soyadının bulunmadığı anlaşılmaktadır. Tapu kaydında kimlik bilgilerinin düzeltilmesi davalarında amaç, tapu maliklerinin kimlik bilgilerinin nüfus kayıtlarına uygun hale getirilmesidir. Malik "İsmail oğlu A. A." nüfus sicilinde soyadı mevcut olmadığından tapu kaydındaki kimlik bilgilerinde soyadının düzeltilmesi istenemeyeceği açıktır. Ancak, idari yönden tapuda intikal yaptırılmadığından zorunlu olarak açılan bu tür davalarda "çoğun içerisinde az da vardır" kuralı gereğince dava konusu taşınmazların tapu kayıtlarında malik olarak görünen "İsmail oğlu A. A." ile davacının murisi "İsmail oğlu Ali"nin aynı kişi olduğuna dair bir tespit hükmü kurulması gerekirken yazılı şekilde davanın kabulüne karar verilmesi doğru görülmemiş, bu sebeple hükmün bozulması gerekmiştir.

Kabule göre; tapu kayıt maliki davacının murisi "Ali"nin baba adı "İsmail" olduğu halde hüküm sonucunda "İsmail" yazılması da yerinde değildir.

SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün ( BOZULMASINA ), 09.11.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Tags: caglayan avukat ara | medeni kanun | nüfus davaları | nüfus kaydı | perpa avukat | soyadı bulunmayan kişi | tapu davaları | tapu kaydı davaları


e-mail:
info @ kaydulhukuk.com

Telif Hakkı © 2012 Kaydul Hukuk Bürosu. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede paylaşılan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup,
Türkiye Barolar Birliğinin ilgili düzenlemeleri uyarınca reklam, teklif, hukuki öneri veya danışmanlık teşkil etmez.