KAYDUL

HUKUK


Mahkeme Kararları » İdari Yargı±lama »
Perşembe, 02 May 2024

Kamu İhalelerinde Zorunlu İdari Başvuru Yolları Tüketilmemesi İdari Merci Tecavüzüdür

13. Daire         2008/6819 E.  ,  2011/2532 K.


"İçtihat Metni"

Özeti : Dava konusu işlem, uyuşmazlık konusu ihaleyle ilgili yapılan itirazen şikâyet başvurusu üzerine, Kamu İhale Kurulu'nun, tekliflerin yeniden değerlendirilmesi ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerektiği yönündeki kararı uyarınca, tekliflerin yeniden değerlendirilerek ihalenin sonuçlandırılmasına ilişkin olduğundan, diğer bir deyişle ihalenin kaldığı aşamaya dönülerek, Kamu İhale Kurulu kararı uyarınca ihale işlemleri kaldığı yerden yeniden yapıldığından, tesis edilen bu yeni işleme karşı 4734 sayılı Kanun hükümleri uyarınca, öncelikle idareye şikâyette bulunulması, anılan idarenin kararı üzerine de Kamu İhale Kurulu'na itirazen şikâyet başvurusu yapılması idarî dava açılmadan önce tüketilmesi zorunlu yollar olduğundan ve bu yollar tüketilmeksizin açılan davalarda, 2577 sayılı Kanun'un 14. ve 15. maddeleri hükümlerinin uygulanması gerektiğinden, dava konusu işleme karşı idarî başvuru yolları tüketilmeden açılan davada merciine tevdi kararı verilmesi gerekirken, dava konusu işlemin kesin ve yürütülmesi zorunlu bir idarî işlem olmadığı gerekçesiyle davanın reddi yolunda verilen temyize konu mahkeme kararında usul hükümlerine uyarlık bulunmadığı, bozulması hakkında.

 

            Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı) : … İnşaat Plan Proje ve Taahhüt Ticaret

            Vekili                           :  Av. …

            Karşı Taraf (Davalı)      :  Çandarlı Belediye Başkanlığı

            Vekili                           :  Av. …

            İstemin Özeti               : İzmir 4. İdare Mahkemesi'nin 31.12.2007 tarih ve E:2007/1156, K:2007/2200 sayılı kararının; uyuşmazlığa konu ihalenin üzerinden alınmasına dayanak gösterilen Kamu İhale Kurulu kararının iptali istemiyle dava açıldığı, bu dava derdest iken ihaleyi alan firma ile sözleşme yapılmasının hukuka aykırı olduğu, uyuşmazlığın esasının incelenmesi gerektiği ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.

            Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.

            Danıştay Tetkik Hâkimi Fedayi KURT'un Düşüncesi : İdarî başvuru yolları tüketilmeden açılan davada, idarî merci tecavüzü nedeniyle, dava dilekçesinin öncelikle işlemi tesis etmesi nedeniyle şikâyet mercii olan Çandarlı Belediye Başkanlığı'na tevdii kararı verilmesi gerektiğinden, davanın reddi yolunda verilen temyize konu mahkeme kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.

            Danıştay Savcısı Gülen AYDINOĞLU'nun Düşüncesi : İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.

            Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

 

TÜRK MİLLETİ ADINA

            Karar veren Danıştay Onüçüncü Dairesi'nce, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:

            Dava; Çandarlı Belediye Başkanlığı tarafından 16.01.2007 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan "Otobüs Terminali Yapım İşi" ihalesinin … İnşaat Medikal Temizlik Tarım ve Hayvancılık Ürünleri İthalat İhracat ve Ticaret Ltd. Şti. ve … İnşaat Taahhüt Ticaret-… ortak girişiminin üzerinde bırakılmasına ilişkin 27.04.2007 tarih ve 2007/332 sayılı işlemin iptali istemiyle açılmış,

İdare Mahkemesi'nce; nihaî ihale kararlarına karşı öncelikle ilgili idareye şikâyet başvurusu yapıldıktan sonra verilen karara karşı Kamu İhale Kurumu'na itirazen şikâyet başvurusunda bulunulması, bu idarî süreç tüketildikten sonra Kamu İhale Kurulu kararının iptal davasına konu edilmesi gerektiği, Çandarlı Otobüs Terminali yapım işine ait ihalenin S… İnşaat Medikal Temizlik Tarım ve Hayvancılık Ürünleri İthalat ve İhracat Ticaret Ltd. Şti. ve … İnşaat Taahhüt Ticaret-… iş ortaklığına verildiğinin bildirilmesi üzerine bu karara karşı davacı şirket tarafından şikâyet ve itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmadığı, kaldı ki söz konusu firma ile davalı idare arasında sözleşmenin de imzalandığı anlaşılmakta olup, kesinleşen ihale kararının bildirilmesine ilişkin dava konusu işlemin idarî davaya konu edilebilecek kesin ve yürütülmesi zorunlu bir işlem niteliğinde bulunmadığı gerekçesiyle 2577 SAYILI KANUN'UN 15/1-B MADDESİ UYARINCA DAVANIN REDDİNE KARAR VERİLMİŞ, bu karar davacı tarafından temyiz edilmiştir.

            4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun dava konusu işlemin tesis edildiği tarihte yürürlükte olan 54, 55, 56 ve 57. maddeleri uyarınca, ihalenin başlangıcından sözleşmenin imzalanmasına kadar olan süre içerisinde ihale makamı tarafından yapılan işlemlere karşı, yapım müteahhidi, tedarikçi veya hizmet sunucusu tarafından doğrudan dava açılmasına olanak bulunmayıp, bu işlemlere karşı, anılan Kanun hükümlerinde öngörülen usullere göre ihaleyi yapan idareye yapılacak şikâyet başvurusundan sonra, Kamu İhale Kurumu'na yapılacak itirazen şikâyet başvurusu sonucu Kamu İhale Kurulu tarafından verilen kararlara karşı dava açılabilmesi mümkün olduğundan, bu işlemlere karşı şikayet ve itirazen şikâyet başvurularında bulunulduktan sonra Kurulca verilen kararın dava konusu edilmesi gerekmektedir.

            Öte yandan, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 14. maddesinde, açılan davada idarî merci tecavüzü bulunup bulunmadığının ilk inceleme sırasında inceleneceği; 15. maddesinde de, idarî merci tecavüzü halinde, dilekçelerin görevli idarî mercie tevdiine karar verileceği hükme bağlanmıştır.

            Dosyanın incelenmesinden; Çandarlı Belediye Başkanlığı tarafından 16.01.2007 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan, yaklaşık maliyetin 2.066.128,38 TL olduğu Otobüs Terminali Yapım İşi İhalesine üç isteklinin katıldığı, … İnşaat Taahhüt Ticaret- …+ … … İnşaat Medikal Temizlik Tarım ve Hayvancılık Ürünleri İthalat ve İhracat ve Ticaret Limited Şirketi'nin 1.396.000,00 TL, … İnşaat Plan Proje ve Taahhüt Ticaret -…'un 1.444.000,00 TL, Karter İnşaat Limited Şirketi'nin 1.445.000,00 TL fiyat teklifi verdiği, 23.01.2007 tarihli İhale Komisyonu Kararı ile, en düşük teklifi veren … İnşaat Taahhüt Ticaret-… (+) … İnşaat Medikal Temizlik Tarım ve Hayvancılık Ürünleri İthalat İhracat ve Ticaret Limited Şirketi iş ortaklığının, sunmuş olduğu banka referans mektubunun ve mali durum bildirimin sadece pilot ortak tarafından imzalandığı, diğer ortağın bu belgeleri sunmadığı sebebiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı ve ihalenin, davacı … İnşaat Plan Proje ve Taahhüt Ticaret - … üzerinde bırakılmasının uygun görüldüğü, bunun üzerine adı geçen iş ortaklığı isteklinin 29.01.2007 tarihinde idareye şikayet başvurusunda bulunduğu, İDARENİN 06.02.2007 TARİHLİ İŞLEMİ İLE ŞİKAYET BAŞVURUSUNU REDDETTİĞİ, şikayetçinin de 08.02.2007 tarihinde Kamu İhale Kurumu kayıtlarına alınan dilekçesi ile itirazen şikayet başvurusunda bulunduğu, KAMU İHALE KURULUNCA yapılan inceleme neticesinde; tekliflerin değerlendirilmesi işlemlerinin mevzuata aykırılık taşıması nedeniyle, tekliflerin yeniden değerlendirilmesi ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi için, tekliflerin alınmasından sonra yapılan ve mevzuata aykırılığı tespit edilen ihale işlemlerinin ve ihale kararının iptaline, tekliflerin yeniden değerlendirilmesi hususunun 4734 sayılı Kanunun 56. maddesinin (a) bendi gereğince düzeltici işlem olarak belirlenmesine yönelik olarak 26.03.2007 tarih ve 2007/UY.Z-1143 sayılı işlemin tesis edildiği, bu karar üzerine tekliflerin yeniden değerlendirilmesi sonucu dava konusu ihalenin … İnşaat Medikal Temizlik Tarım ve Hayvancılık Ürünleri İthalat İhracat ve Ticaret Ltd. Şti. (+) … İnşaat Taahhüt Ticaret-… ortak girişiminin üzerinde bırakılmasına ilişkin 27.04.2007 tarih ve 2007/332 sayılı dava konusu işlemin tesis edildiği anlaşılmaktadır.

            Bu durumda; dava konusu işlemin, uyuşmazlık konusu ihale ile ilgili yapılan itirazen şikayet başvurusu üzerine tekliflerin yeniden değerlendirilmesi ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerektiği yönündeki Kamu İhale Kurulu kararı uyarınca, ihaleye katılan firmaların tekliflerinin yeniden değerlendirilmesi üzerine ihalenin sonuçlandırılmasına yönelik olarak tesis edildiği, diğer bir deyişle, ihalenin kaldığı aşamaya dönüldüğü, Kamu İhale Kurulu kararı uyarınca ihale işlemleri kaldığı yerden itibaren yeniden yapıldığından, tesis edilen bu yeni işleme karşı, 4734 sayılı Kanun hükümleri uyarınca, öncelikle ihaleyi yapan idareye şikâyette bulunulması, anılan idarenin kararı üzerine de Kamu İhale Kurumu'na itirazen şikâyet başvurusu yapılması, idarî dava açılmadan önce tüketilmesi zorunlu yollar olduğundan ve bu yollar tüketilmeksizin açılan davalarda, 2577 sayılı Kanun'un 14. ve 15. maddeleri hükümlerinin uygulanması gerektiğinden, DAVA KONUSU İŞLEME KARŞI İDARÎ BAŞVURU YOLLARI TÜKETİLMEDEN AÇILAN DAVADA, İDARÎ MERCİİ TECAVÜZÜ BULUNMASI NEDENİYLE, 4734 SAYILI KANUN'UN BELİRTİLEN HÜKÜMLERİ DOĞRULTUSUNDA MERCİİNE TEVDİ KARARI VERİLMESİ GEREKİRKEN, DAVA KONUSU İŞLEMİN İDARÎ DAVAYA KONU EDİLEBİLECEK KESİN VE YÜRÜTÜLMESİ ZORUNLU BİR İŞLEM NİTELİĞİNDE BULUNMADIĞI GEREKÇESİYLE DAVANIN REDDİ YÖNÜNDE KARAR VERİLMESİNDE USUL HÜKÜMLERİNE UYARLIK BULUNMAMAKTADIR.

            Açıklanan nedenlerle; 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49/1-c maddesi uyarınca İzmir 4. İdare Mahkemesi'nin 31.12.2007 tarih ve E:2007/1156, K:2007/2200 sayılı kararının bozulmasına, yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın anılan Mahkeme'ye gönderilmesine, 30.05.2011 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

 


e-mail:
info @ kaydulhukuk.com

Telif Hakkı © 2012 Kaydul Hukuk Bürosu. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede paylaşılan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup,
Türkiye Barolar Birliğinin ilgili düzenlemeleri uyarınca reklam, teklif, hukuki öneri veya danışmanlık teşkil etmez.