KAYDUL

HUKUK


Mahkeme Kararları » İdare Hukuku »
Pazartesi, 29 Nis 2024

Sosyal Tesis Alanı Olarak Belirlenen Alanda Kalan Taşınmaza Kreş ve Gündüz Bakımevi Yapılması İçin Verilen Yapı Ruhsatı

T.C.

DANIŞTAY

6. DAİRE

E. 2009/13992

K. 2012/7113

T. 3.12.2012

• İMAR PLANI ( Sosyal Tesis Alanı Olarak Belirlenen Alanda Kalan Taşınmaza Kreş ve Gündüz Bakımevi Yapılması İçin Verilen Yapı Ruhsatın - İmar Planına Aykırılık Bulunmadığı/Ruhsatın İptaline Hükmedilemeyeceği )

• SOSYAL TESİS ALANI OLARAK BELİRLENEN ALANDA KALAN TAŞINMAZ ( Kreş ve Gündüz Bakımevi Yapılması İçin Verilen Yapı Ruhsatında İmar Planına Aykırılık Bulunmadığı )

• ÖZEL KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIMEVİ YAPILMASI İÇİN VERİLEN YAPI RUHSATI ( Sosyal Tesis Alanı Olarak Belirlenen Alanda Kalan Taşınmazda İmar Planına Aykırılık Bulunmadığı )

• YAPI RUHSATININ İPTAL EDİLEMEMESİ ( İmar Planına Aykırılık Bulunmadığı - Sosyal Tesis Alanı Olarak Belirlenen Alanda Kalan Taşınmaza Kreş ve Gündüz Bakımevi Yapılması İçin Verilen Yapı Ruhsatı )

Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmelik/Ek Madde 1

ÖZET : İmar planında sosyal tesis alanı olarak belirlenen alanda kalan taşınmaza kreş ve gündüz bakımevi yapılması için verilen yapı ruhsatında imar planına aykırılık bulunmamaktadır.

İstemin Özeti : Adana 1. İdare Mahkemesince verilen 28/05/2009 tarihli, E:2007/1184, K:2009/691 sayılı kararın, usul ve hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.

Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.

Danıştay Tetkik Hakimi : Selçuk KILIÇ

Düşüncesi : Temyiz isteminin kabulü ile mahkeme kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Altıncı Dairesince Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:

KARAR : Dava, Adana İli, Seyhan İlçesi, Karalarbucağı Mahallesi, … pafta, … ada, … parsel sayılı taşınmaz için Seyhan Belediyesi tarafından verilen 22.01.2007 tarihli, 3/6 sayılı yapı ruhsatının iptali istemiyle açılmış, İdare Mahkemesince; söz konusu taşınmazın imar planında "sosyal tesis alanı" olarak düzenlendiği ve sosyal tesis alanlarında özel hukuk gerçek ve tüzel kişilerince yapı yapılamayacağı gerekçesiyle dava konusu yapı ruhsatının iptaline karar verilmiş, bu karar davalı idare vekili ve davalı idare yanında davaya katılan vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmeliğin Ek-1. maddesinde 09.04.2011 tarihli, 27900 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmelik ile yapılan değişiklikle, özel kreş + anaokulu, özel ilköğretim, özel ortaöğretim, özel sağlık tesisi, özel kültürel tesis, özel sosyal tesis alanlarının, ( EK-1a ), ( EK-1b ) ve ( EK-1c )'de belirtilen alan büyüklüklerinin altına düşülmemek kaydıyla imar planı kararıyla ayrılabileceği kuralına yer verilmiş ve söz konusu alanlar "Sosyal tesis alanları" içerisinde sayılmıştır.

Dosyanın incelenmesinden, Adana İli, Seyhan İlçesi, Karalarbucağı Mahallesi, … pafta, … ada, … parsel sayılı taşınmazın "Kreş ve Gündüz Bakımevi" olarak kullanılması amacıyla Seyhan Belediyesi tarafından 22.01.2007 tarihli, 3/6 sayılı yapı ruhsatının verildiği ve 6116 ada, 1 parsel sayılı taşınmaz üzerinde bağımsız bölüm maliki olan davacı tarafından söz konusu yapı ruhsatının iptali istemiyle bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

Yukarıda anılan mevzuat hükmü uyarınca; imar planında "sosyal tesis alanı" olarak belirlenen yerlerde özel kreş yapılabileceği sonucuna varılmaktadır.

Bu durumda, imar planında sosyal tesis alanı olarak belirlenen alanda kalan söz konusu taşınmaza verilen yapı ruhsatında imar planına aykırılık bulunmadığından, diğer hususlar yönünden değerlendirme yapılmak suretiyle bir karar verilmesi gerekirken, yazılı gerekçeyle dava konusu yapı ruhsatının iptaline hükmedilmesinde hukuki isabet görülmemiştir.

SONUÇ : Açıklanan nedenlerle, Adana 1. İdare Mahkemesince verilen 28/05/2009 tarihli, E:2007/1184, K:2009/691 sayılı kararın bozulmasına, dosyanın adı geçen Mahkemeye gönderilmesine, bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere, 03.12.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Kaynak: Kazancı Bilgi Bankası


e-mail:
info @ kaydulhukuk.com

Telif Hakkı © 2012 Kaydul Hukuk Bürosu. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede paylaşılan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup,
Türkiye Barolar Birliğinin ilgili düzenlemeleri uyarınca reklam, teklif, hukuki öneri veya danışmanlık teşkil etmez.