KAYDUL

HUKUK


Mahkeme Kararları » Medeni Hukuk »
Pazar, 28 Nis 2024

Bilirkişi Dava Konusu Taşınmazı Paylaşmanın Olanaklı Olduğunu Belirtmesi

Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı ortaklığın giderilmesi davasına dair karar davalılardan Ahmet Doyduk tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.

Dava on iki adet taşınmazın ortaklığının giderilmesine ilişkindir. Mahkemece 90 No'lu parsel hakkındaki davanın feragat nedeniyle reddine, diğer taşınmazların satışı suretiyle ortak­lığın giderilmesine karar verilmiş, hüküm davalı Ahmet Doyduk vekili tarafından satışına karar verilen taşınmazlara ilişkin olarak temyiz edilmiştir.

1 - Dosya kapsamına, toplanan delillere, hükmün dayandığı gerekçelere, taşınmazların ni­teliği, miktarı, pay ve paydaş sayısı ve imar mevzuatına nazaran aynen taksimi kabil olmayan taşınmazların satışına karar verilmesinde bir usulsüzlük olmamasına göre, temyiz eden davalı Ahmet Doyduk vekilinin 35,143,190,191,194,196,198,199,201 ve 204 No'lu parsellere ilişkin temyiz itirazları yerinde değildir.

2- 202 parsel No'lu taşınmazlara ilişkin temyiz itirazlarına gelince;

Davacı vekili, dava dilekçesinde tarafların dava konusu edilen taşınmazlarda hissedar ol­duklarını belirterek taşınmazların satışı suretiyle ortaklığın giderilmesini talep etmiş, davalı Halis Cemal Doyduk davanın reddini, davalılar Ahmet Doyduk, Fatma Sofi, Alaattin Doyduk ve Feridun Doyduk vekili taşınmazların taksimine karar verilmesini savunmuş, diğer davalılar duruşmalara katılmamıştır.

Medeni Kanunun 628.maddesine göre dava konusu edilen taşınmazın aynen taksimi mümkünse aynen taksime karar verilmesi gerekir. Ortaklığın giderilmesi davalarında, taksim istenmesi halinde taşınmazın miktarına, pay ve paydaş sayısına, imar mevzuatına göre taksi­min mümkün olup olmadığının araştırılması, taksimi mümkün ise fen ehline taksim projesi düzenlettirilmesi icap eder. Taşınmaz belediye ve mücavir alan hudutları içinde ise taksim projesi eklenerek belediyeden, belediye ve mücavir alan dışında ise İl İdare Kurulundan İmar Yasası ve mevzuatı uyarınca taksimin mümkün olup olmadığı sorularak saptanır.

Olayımızda; mahallinde yapılan keşif sonucu teknik bilirkişi dava konusu edilen 202 par­sel No'lu taşınmazın 5.000 mi alan ve 25 m yol cephesi şartlarını taşıması sebebiyle taksimi­nin mümkün olduğunu belirttiğine göre, bu parsel yönünden ifraz krokisinin düzenlettirilmesi, onay makamına gönderilmesi, alınacak cevaba göre karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ile bu parselin de satışına karar verilmesi hatalı görüldüğünden hükmün bozulması gerekmiştir.

SONUÇ: Yukarıda 1 No'lu bentte yazılı gerekçelerle 143,190,191,199,201,35,194,196, 198 ve 204 No'lu parseller hakkındaki hüküm kısmının ONANMASINA, yukarıda 2 No'lu bentte yazılı gerekçelerle 202 No'lu parsel hakkındaki hüküm kısmının BOZULMASINA, onanan kısım için taşınmaz malın satış bedelinden hissesine düşecek paranın %o9 nisbetinde hesaplanacak onama harcından peşin alınan 4.960.000.-liranm mahsubu ile bakiyesinin tem­yiz edenden alınmasına 16.12.2002 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

(Y6HD, 16.12.2002, 7811-7941)



Tags: avukat ara | izaleyi şuyu | ortaklığın giderilmesi


e-mail:
info @ kaydulhukuk.com

Telif Hakkı © 2012 Kaydul Hukuk Bürosu. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede paylaşılan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup,
Türkiye Barolar Birliğinin ilgili düzenlemeleri uyarınca reklam, teklif, hukuki öneri veya danışmanlık teşkil etmez.