KAYDUL

HUKUK


Mahkeme Kararları » Medeni Usul Hukuku »
Perşembe, 02 May 2024

Görevsizlik, yetkisizlik veya gönderme kararından sonra davaya başka mahkemede devam edilmesi halinde yargılama giderlerine o mahkeme hükmeder.

T.C

Yargıtay

4.Hukuk Dairesi

 E.2011/11257

 K.2011/10088

05.10.2011

ÖZET: Görevsizlik, yetkisizlik veya gönderme kararından sonra davaya başka mahkemede devam edilmesi halinde yargılama giderlerine o mahkeme hükmeder. Usul kuralları yürürlüğe girdiği tarihten itibaren uygulanmalıdır.

Yerel mahkemece, mahkemenin görevsizliğine, karar kesinleştiğinde istem halinde dosyanın görevli Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'ne gönderilmesine dair ve­rilen karar, taraflarca temyiz olunmuştur.

1 Ekim 2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı Hukuk Muhakemele­ri Kanunu'nun 331. maddesinin 2. fıkrasında; ".Görevsizlik, yetkisizlik veya gönderme kararından sonra davaya bir başka mahkemede devam edilmesi halinde, yargılama giderlerine o mahkeme hükmeder. Görevsizlik, yetkisizlik veya gönderme kararından sonra davaya bir başka mahkemede devam edil­mesi halinde, yargılama giderlerine o mahkeme hükmeder. Görevsizlik, yetki­sizlik veya gönderme kararından sonra davaya bir başka mahkemede devam edilmemiş ise talep üzerine davanın açıldığı mahkeme dosya üzerinden bu durumu tespit ile davacıyı yargılama giderlerini ödemeye mahkum eder." Bi­çimde düzenleme yapıldığı anlaşılmaktadır.

Usul kurallarının yürürlüğe girdiği andan itibaren derhal uygulanacağı bi­linen bir hukuk kuralıdır. Şu halde yerel mahkemece, görevsizlik kararı ile birlikte yargılama giderine de karar verilmiş olması doğru değildir. Bu nedenle kararın bozulması gerekmiştir.

SONUÇ

Temyiz olunan kararın yukarıda açıklanan nedenle BOZULMASINA, boz­ma nedenine göre tarafların diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına 05.10.2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.


e-mail:
info @ kaydulhukuk.com

Telif Hakkı © 2012 Kaydul Hukuk Bürosu. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede paylaşılan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup,
Türkiye Barolar Birliğinin ilgili düzenlemeleri uyarınca reklam, teklif, hukuki öneri veya danışmanlık teşkil etmez.