KAYDUL

HUKUK


Mahkeme Kararları » Medeni Usul Hukuku »
Cuma, 26 Nis 2024

Nüfus kaydının düzeltilmesine ilişkin davaya Asliye Hukuk Mahkemesinde, Babalığa ilişkin davaya Aile Mahkemesinde bakılması, nüfus kaydının tespiti davasında babalık davasının sonucunun bekletici mesele yapılması gerekir.

T.C

YARGITAY

2.HUKUK DAİRESİ

 E.2011/13999 K.2012/9607

T.16.04.2012

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mah­kemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm temyiz edilmek­le, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

1-          DAVACI, davalılar M. ile A. gerçek annesi ve babası olmadığını, kendi­sinin M. ve H. evlilik dışı ilişkisinden doğduğunu bu nedenle mevcut kaydın iptali ile gerçek anne ve babasının nüfus kaydındaki hanesine tesciline karar verilmesini talep etmiştir.

Mahkemece, davanın nüfus sicilindeki yanlış kaydın düzeltilmesi davası ol­duğundan söz edilerek Asliye Hukuk Mahkemesine görevsizlik kararı verilmiştir.

Davacının M. ile A. gerçek anne ve babası olmadığı, gerçek annesinin ise H. olduğuna ilişkin istemi, nüfus kaydının düzeltilmesine ilişkin olup, talebe ilişkin olarak verilen görevsizlik kararı doğru olduğundan; bu yönlere ilişkin temyiz itirazları yersizdir.

2-          Davacının, gerçek babasının M. olduğuna yönelik istemi ise, annesi H. ile baba olduğu iddia edilen M. evliliği bulunmadığı ve davacının evlilik dışı iliş­kiden doğmuş olduğu belirtildiğinden; babalığa ilişkindir. 4787 Sayılı Yasa'nın 5133 Sayılı Yasa ile değişik 4/1. maddesi gereğince Türk Medeni Kanunu'nun üçüncü bölüm hariç ikinci kitabından kaynaklanan davalara aile mahkeme­since bakılacağı hükmü karşısında; mahkemece davanın babalığa ilişkin bölü­münün tefrik edilip ayrı bir esasa kaydedilmesi, nüfus kaydının iptaline ilişkin davanın bekletici sorun yapılması ve gerçekleşecek sonucuna göre karar ve­rilmesi gerekirken; bu bölüm hakkında da görevsizlik kararı verilmesi doğru görülmemiştir.

SONUÇ

Temyiz olunan hükmün yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple BOZULMA­SINA, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu diğer bölümlerinin ise yu­karıda 1. bentte açıklanan sebeple ONANMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden 15 gün içinde ka­rar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 16.04.2012

Tags: aile mahkemeleri | asliye hukuk mahkemeleri | babalık davası | davacı | görev | görevli mahkeme | hmk | medeni kanun | nüfus | nüfus kaydı | Temyiz


e-mail:
info @ kaydulhukuk.com

Telif Hakkı © 2012 Kaydul Hukuk Bürosu. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede paylaşılan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup,
Türkiye Barolar Birliğinin ilgili düzenlemeleri uyarınca reklam, teklif, hukuki öneri veya danışmanlık teşkil etmez.